In perioada 30 aprilie – 4 mai 2015 va avea loc cea de a patra editie a Caravanei teatrului si folclorului romanesc la romanii din Sudul Basarabiei (Regiunea Odesa, Ucraina), proiect derulat de Institutul Cultural Roman, prin Directia Romani din Afara Granitelor si Limba Romana, in parteneriat cu Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia“.
Trupa Teatrului „Anton Pann“ din Ramnicu Valcea va sustine cinci reprezentatii cu spectacolul de teatru de papusi „Pestisorul de aur“, adaptare dupa povestea lui Alexander Puskin – dramatizare, regie si scenografie: Valentin Ligi, constructia papusilor: Eva Lihor Laza, asistent scenografie: Viorica Stamate.
Caravana culturala va ajunge acum in alte cinci localitati, printre care si unele care nu au fost incluse in turneele teatrale din anii anteriori: Cioara-Murza (azi Nadrecinoe, raionul Tarutino), Chitai (azi Cervonai Yar, raionul Chilia), Manja (azi Meneailovka, raionul Sarata), Furatu (azi Furatovka, raionul Sarata) si Erdek – Burnu (azi Utkonosovka, raionul Ismail). In primele doua localitati, predarea in limba romana a fost eliminata la inceputul anilor 1990, in timp ce in celelalte doua mai exista clase romanesti.
Conform traditiei, caravana din acest an va cuprinde si spectacole de muzica si dans popular romanesc sustinute de Ansamblul „Dor Basarabean“ din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii traditionale romanesti din Basarabia Istorica si care poarta la brau tricolorul romanesc. Intrarea la evenimente este libera.
Primele trei editii ale acestui proiect, desfasurate in 2010, 2011 si 2012 au avut loc in cea mai mare parte a localitatilor din Regiunea Odesa unde locuiesc romani. Peste 5000 de spectatori, copii, tineri si adulti au avut ocazia sa urmareasca spectacole de marionete si concerte de muzica si dansuri populare romanesti.
Dupa estimarile organizatiilor culturale romanesti, numarul romanilor din Ucraina este de peste 400.000 de persoane, reprezentand ca marime a doua comunitate etnica dupa cea rusa. Principalele comunitati de romani sunt in regiunile Cernauti (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Herta), Odesa (sudul Basarabiei si Transnistria) si Transcarpatia (Maramuresul de Nord). In regiunea Odesa din Ucraina (Sudul Basarabiei), spre deosebire de Bucovina de nord, situatia scolilor romanesti este mai dificila ca urmare a faptului ca romanii din aceasta regiune au fost recenzati sub denumirea de „moldoveni“, incurajandu-se sistematic, si in acest spatiu, falsa idee de „limba moldoveneasca“.