Experții ruși s-au pronunţat în legătură cu existenţa unui nou risc de contaminare radioactivă din cauza incendiului izbucnit în zona de exludere a Centralei Nucleare Cernobîl. Potrivit declarațiilor coordonatorului programului Fondului pentru Protejarea Pădurilor a Fondului Mondial al Naturii, fumul produs de pe urma incendiului poate duce la o nouă contaminare radioactivă în regiunile învecinate cu zona de excludere a Centralei Nucleare Cernobîl. Opiniile experților ruși referitoare la pericolul privind expunerea la o contaminare radioactivă a locuitorilor din zonele limitrofe cu zona de exludere a Centralei Nucleare Cernobîl sunt însă împărțite. Leonid Bolșov, directorul Institutului pentru Securitatea Dezvoltării Energiei Nucleare din cadrul Academiei de Științe a Federației Ruse, consideră că materialul radioactiv din zona de excludere a Centralei Nucleare Cernobîl nu poate ajunge în atmosferă, pentru că de la momentul producerii avariei la centrala nucleară şi până în prezent acestea au pătruns deja adânc în sol. Ca urmare, nu există niciun fel de pericol de contaminare radioactivă, susţine, ferm convins de acest lucru, Leonid Bolșov. „În 2010, atunci când au avut loc incendii devastatoare de pădure în Rusia, în special în regiunea Breansk, am efectuat anumite teste în acest sens”, a mai spus Bolșov. „Concluziile acestor teste denotă că nivelul de radioactivitate nu se modificase, nu se înregistrase o creștere a acestui nivel. Am efectuat măsurătorile pe detectoarele de radioactivitate de la Pripiat, nu departe de Centrala Cernobîl, și timp de două zile nu s-au semnalat niciun fel de modificări de parametri. Explicația este că în ultimii 30 de ani radiațiile, cele care nu se propagaseră în mod natural, au pătruns de-a lungul anilor destul de adânc în sol”, a mai afirmat Leonid Bolșov. „A crescut o vegetație nouă, curată şi necontaminată, iar prin arderea acesteia nu mai ajunge nimic contaminat în aer”, explică cercetătorul rus.
„Situația nu este nici pe departe una ideală”, susține un alt coordonator al programului Fondului pentru Protejarea Pădurilor din cadrul Fondului Mondial al Naturii, Nikolai Șmatkov. În opinia sa, acest incendiu duce la ridicarea din sol a cesiului radioactiv din apropierea centralei, care ajunge sub formă de fum în atmosferă, iar acesta poate fi periculos și poate duce la o nouă contaminare radioactivă a regiunilor apropiate de zona de excludere a Centralei Cernobîl. Situația generată de incendiul izbucnit în zona de excludere a Centralei Cernobîl a fost stabilizată, a declarat premierul ucrainean Arseni Iațeniuk, dar, potrivit cercetătorului rus Șmatkov, „incendiile de pădure din zona de contaminare radioactivă sunt de fapt periculoase, întrucât materialele radioactive care se află în lemnul copacilor și nu au ajuns în sol pot în timpul incendiului de pădure să ajungă, prin fumul degajat, în atmosferă. Vântul este cel care poate propaga aceşti agenți radioactivi pe distanțe mari”. „Este evident faptul că inhalarea acestui fum este dăunătoare, iar așezarea acestor particule pe sol poate duce la o contaminare radioactivă”, a subliniat Şmatkov. Acesta mai susține că nu poate oferi date exacte despre cât de ridicat este acest nivel de radioactivitate în cazul unui incendiu. „Pericolul pentru Federația Rusă nu este unul semnificativ, pentru că vântul duce fumul înspre Belarus. Este greu de spus cum se va schimba vremea și direcția vântului”, mai susține Șmatkov.
Incendiul din zona de exludere a Centralei Nucleare Cernobîl a izbucnit la 28 aprilie pe o suprafaţă de 240.000 de metri pătraţi. Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina şi din regiunea Kiev au declanşat o anchetă penală. Situaţia a reuşit să fie stabilizată şi controlată începând de miercuri. Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care a vizitat zona, a susţinut că nivelul de radioactivitate în zona în care s-a produs incendiul se află în parametri normali. Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă din Ucraina apreciază că incendiul a fost declanşat intenţionat.
Agenţia de presă TASS – 30 aprilie