Dintre toate cele nouăsprezece ediții de până acum ale Festivalului Filmului European, cea care începe joi, 7 mai, este cea mai bogată, prezentând cel mai mare număr de filme: 56.
Cea de a XIX-a ediție se va desfășura în perioada 7-31 mai în București și în patru orașe din țară și va debuta cu o premieră: filmul românesc Acasă la tata al regizorului Andrei Cohn (București, Cinema Pro, joi, 7 mai, 19:30). În țară, Festivalul va călători la Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și, în premieră, la Hunedoara.
Festivalul Filmului European a câștigat, prin cele 19 ediții, locul său excepțional în conștiința cinefililor, definit de câteva particularități: identitatea europeană, selecția comună, diversitatea genurilor, componenta diplomatică personificată de cineastul român numit ambasador onorific, altul la fiecare ediție, replicile din alte orașe. Chiar dacă nu este un festival-concurs, este o competiție între țări, în care fiecare ar dori ca propunerea sa să fie mai apreciată, a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele ICR.
Organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene, sub egida EUNIC București, Festivalul Filmului European 2015 le aduce cinefililor 56 de filme din 26 de țări și 3 evenimente conexe dedicate iubitorilor de film și de animație, amatori și profesioniști (ateliere de educație cinematografică, de critică de film și de animație), plus un concert cu proiecții interactive și multe surprize de Ziua Europei în curtea Institutului Francez. La toate manifestările din cadrul festivalului accesul este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală 0, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La Galele de deschidere și de închidere accesul se face pe bază de invitație. Detalii pe www.ffe.ro.
Totodată, actuala ediție a festivalului aduce în premieră un eveniment paralel dedicat Republicii Moldova și Ucrainei. Organizatorii își propun să dezvolte o platformă de schimb profesional între specialiști din Uniunea Europeană, Republica Moldova și Ucraina, care să ducă la o mai bună înfățișare a
moștenirii culturale europene și la înțelegerea Uniunii Europene dincolo de granițe. Astfel, pe 10 și pe 11 mai, Festivalul Filmului European va aduce publicului un număr de 7 filme din și despre Republica Moldova și Ucraina și un panel de discuții pe tema producției și co-producției de film, la care vor lua parte specialiști din Republica Moldova, România și Ucraina. Programul este posibil cu sprijinul EUNIC Global. Partener: Biroul Regional al Naţiunilor Unite pentru Europa şi CSI.
La Gala de deschidere a Festivalului, care va avea loc joi, 7 mai, la Cinema Pro, va fi proiectat filmul Acasă la tata (România, 2015) în prezența regizorului Andrei Cohn și a echipei. Andrei Cohn a studiat pictura, are o experiență de peste douăzeci de ani în publicitate și, anul acesta, a debutat în lungmetraj cu Acasă la tata. Anterior, Andrei Cohn a realizat scurtmetrajele Înainte și după 22/12/1989 (2009), Maica Domnului de la parter (2010) și Fotografii de familie (2012). Filmul său prezintă povestea unui scriitor tânăr care trece printr-o criză și decide să se întoarcă în satul natal, prima dată după trei ani de la moartea mamei sale. Aici întâlnește doi dintre foștii colegi de clasă – pe cel mai bun prieten din copilărie, acum însurat și cu copii – și pe fosta lui iubită din adolescență. În 24 de ore rescrie toate relațiile: cu tatăl lui, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.
Programul Festivalului conține un pachet consistent de film românesc: debuturile în lungmetraj al Anei Lungu (Autoportretul unei fete cuminți, 2015) și cel al lui Andrei Cohn (Acasă la tata, 2015), filmele care au participat în ediția din acest an a Festivalului Internațional de la Berlin – Aferim! în regia lui Radu Jude (Ursul de Argint) și De ce eu? în regia lui Tudor Giurgiu, alte patru filme ale acestuia din urmă, care este ambasadorul onorific al actualei ediții, grupate într-un medalion, precum și o selecție de scurtmetraje realizate de studenții UNATC.
Pe lista filmelor la care organizatorii se așteaptă ca sălile să fie neîncăpătoare se află zece premiere europene în România și numeroase producții europene premiate la festivaluri internaționale, printre care filmul polonez Ida, care a primit anul acesta Premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Calvarul (Irlanda, 2014), Gașca de fete (Franţa, 2014) Dușmanul clasei (Slovenia, 2013), Tăietura (coproducţie, 2014), Miraj (Ungaria / Slovacia, 2014), Hipocrat (Franța, 2014), Pasolini (coproducție Franța-Belgia-Italia, 2014), Acasă la Bergman (Suedia, 2013), Miss Julie (coproducție, 2014) sau Viktoria
(coproducție Bulgaria-România, 2014) – care va fi proiectat la Gala de închidere a festivalului în prezența regizoarei Maya Vitkova și a producătoarei Anca Puiu. Detalii despre toate filmele din program pe www.ffe.ro.
Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro, în perioada 7-14 mai. Organizatorii și-au ținut promisiunea făcută în urmă cu un an și au pus pe harta festivalului alte patru orașe din țară, unde cinefilii vor putea vedea între 10 și 11 filme europene, astfel: Craiova (15-17 mai), Tîrgu Mureș și Iași (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai).
Extinderea națională a Festivalului este o promisiune îndeplinită, un obiectiv propus anul trecut și, iată, realizat. N-am fi reușit acest lucru fără sprijinul și susținerea financiară a unor parteneri locali, pentru că bugetul din ultimii ani al ICR și, implicit, bugetul alocat Festivalului Filmului European este sensibil mai mic decât în trecut. Prin urmare, am încercat să găsim să ajungem, pe cât posibil, în toate regiunile țării, acolo unde am putut identifica un interes real din partea partenerilor locali. Vreau să mulțumesc susținătorilor nostri locali din Craiova, Iași, Tîrgu Mureș și Hunedoara. Îndrăznesc să-mi doresc încă de pe acum ca anul viitor să trezim interesul autorităților locale și din alte orașe ale țării. Din păcate, lipsa unor cinematografe în multe orașe reprezintă un obstacol greu de depășit, a declarat Liviu Jicman, vicepreședintele ICR.
Ambasadorul onorific, care a realizat și clipul de promovare a festivalului, este în acest an regizorul Tudor Giurgiu.
Europa are marele avantaj al unei diversități excepționale de povești, limbi și culturi, așa încât e oricând reconfortant să văd un film irlandez de Dagur Kari (sau orice alt regizor din zonă), un Sorrentino profund italian sau o poveste „wicked” semnată de austriacul Seidl. Celebrarea filmului european e de fapt o ocazie unică de a vedea ce-i doare (și) pe alții, de a înțelege mai bine episoade istorice sau din prezent, sau de a ne demonta propriile stereotipuri despre un popor sau altul, declară regizorul Tudor Giurgiu, ambasadorul onorific al Festivalului.
Pe toată durata festivalului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat pe site-ul www.ffe.ro. În funcție de voturile exprimate, va fi oferit Premiul Publicului în cadrul Galei de închidere din 14 mai de la Cinema Elvire Popesco.