Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” aniversează astăzi 79 de ani de existenţă. Este un moment important în istoria muzeului. Tocmai de aceea invitata rubricii „Apel matinal” este doamna Paula Popoiu, directorul general al muzeului. 17 mai 1936 şi o să vă rog să-mi vorbiţi puţin despre însemnătatea acestei date pentru cultura românească.
Paula Popoiu: Muzeul Satului împlineşte, în 17 mai, 79 de ani, o dată foarte importantă, nu neapărat pentru cei din Muzeul Satului, dar în mod sigur pentru români şi aş îndrăzni să spun că la această aniversare a noastră de 79 de ani încercăm să subliniem şi faptul că un muzeu, cum este Muzeul Satului, poate deveni ambasador cultural pentru că, la aniversarea de 79 de ani a Muzeului Satului noi vom deschide în paralel şi Festivalul Thailandez, împreună cu Ambasada Regatului Thailandei în România. Subliniem în felul acesta modul în care, de-a lungul anilor, Muzeul Satului s-a implicat în a face imagine României, nu dincolo de hotarele ţării, ci dincolo de hotarele Europei. Este o dată importantă, în primul rând pentru că aici, la Şosea şi lângă Parcul Herăstrău, în 17 mai 1936, se năştea o instituţie care era o sinteză a unor cercetări îndelungi în satele româneşti, a unei cunoaşteri aprofundate a satului românesc. Era un moment la care participa întreaga elită culturală a României interbelice, iar noi considerăm muzeul şi ctitorie regală pentru că finanţarea şi susţinerea morală a fost şi din partea Casei Regale, a Fundaţiei Culturale Regale „Principele Carol”. Pentru mine personal Muzeul Satului înseamnă întreaga mea viaţă pentru că este primul meu loc de muncă şi este locul în care, aşa ca orice fiu risipitor, m-am reîntors după incendiul din 2002 şi m-am reîntors pentru că voiam să fiu alături de profesoara mea, doamna Georgeta Stoica, atunci director general al muzeului şi într-un fel să contribui la renaşterea acestei instituţii.
Realizator: Cu siguranţă, astăzi, la 79 de ani, veţi auzi de foarte multe ori „La mulţi ani!” din partea celor care vor veni să viziteze Muzeul Satului şi aş dori să transmiteţi şi dumneavoastră un mesaj publicului.
Paula Popoiu: În primul rând, publicului trebuie să-i mulţumim pentru că niciun muzeu din această lume nu poate exista fără public. Acum câteva zile, domnul academician Răzvan Theodorescu spunea că el a văzut cea mai interesantă inscripţie privitoare la un muzeu în Franţa şi acea inscripţie spunea „Depinde de tine trecătorule dacă eu voi un mormânt sau un tezaur”. Deci, noi depindem foarte mult de vizitatorii noştri şi ca să-i aducem la muzeu trebuie să depunem şi o muncă ştiinţifică foarte importantă, dar să avem şi multă imaginaţie şi dedicaţie pentru meseria noastră,. Aşa că publicului îi spun „La mulţi ani!” alături de noi şi îi îndemn să vină cât mai des în această oază de linişte, dar şi de educaţie care se află într-un oraş atât de mare şi tumultos, cum este oraşul Bucureşti. Aici se află rădăcinile lor.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 mai