Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a participat luni, 18 mai, la Reuniunea Consiliului pentru Afaceri Externe şi la lucrările Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare (EDA).
Conform ministrului apărării naţionale, acestea au reprezentat oportunităţi importante pentru identificarea priorităţilor comune ale statelor membre ale Uniunii Europene în domeniul apărării. „Deciziile adoptate vor contribui la pregătirea Consiliului European dedicat securităţii şi apărării la nivelul şefilor de state şi guverne, care va avea loc la sfârşitul lunii iunie, în vederea consolidării profilului Uniunii ca actor credibil pe scena securităţii internaţionale”, a precizat Mircea Duşa.
Ministrul apărării naţionale a declarat în cadrul reuniunilor că, în actualul context de securitate, este foarte importantă cooperarea cu Alianţa Nord-Atlantică în domeniul dezvoltării capacităţilor militare. „Cooperarea în domeniul apărării trebuie să aibă la bază nu doar convergenţa proceselor de planificare şi schimbul de informaţii, dar şi utilizarea standardelor, procedurilor şi reglementărilor existente la nivelul NATO, în măsura în care acest lucru este posibil”, a menţionat Mircea Duşa.
În cadrul reuniunii Comitetului Director al Agenţiei Europene de Apărare, ministrul apărării naţionale a salutat activitatea EDA, care „a depus eforturi în vederea facilitării cooperării între statele membre, aspect care, în opinia României, necesită o atenţie deosebită a liderilor europeni”, şi a susţinut implementarea măsurilor menite să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii, respectiv identificarea unor instrumente care să încurajeze şi să faciliteze accesul acestora pe piaţa echipamentelor militare.
În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe, referitor la operaţiile şi misiunile militare desfăşurate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună a Uniunii Europene, ministrul Duşa a menţionat poziţia ţării noastre privind Bosnia şi Herţegovina. De asemenea, a subliniat necesitatea consolidării eforturilor politice şi a acţiunii operaţionale a UE până în momentul în care mediul de securitate din această ţară va atinge un grad de stabilitate considerat ireversibil. De asemenea, ministrul apărării naţionale a exprimat sprijinul României pentru operaţiile şi misiunile UE derulate în Africa, cu accent pe eforturile de consolidare a securităţii în Cornul Africii şi în Republica Centrafricană, precum şi pentru stabilizarea situaţiei din Mali şi regiunea Sahel.
Totodată, ministrul Mircea Duşa a făcut cunoscută importanţa iniţierii unui proces de revizuire strategică la nivelul UE, în scopul elaborării unei noi Strategii Europene de Securitate, care să reflecte adecvat noile realităţi geopolitice.
Biroul de Presă al M.Ap.N.