Miza Summitului de la Riga este evoluţia de acum încolo a relaţiilor Uniunii Europene cu ţările Parteneriatului Estic, mai ales cu Ucraina. Sigur, în Ucraina, Moldova şi Georgia, ţări care au semnat deja Acorduri de Asociere, se aşteaptă semnalul pentru viitor. Declaraţiile aparţin europarlamentarului slovac Ivan Štefanec şi au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Există şi din partea UE o aşteptare generală că trebuie să mergem mai departe şi să întărim relaţia cu aceste ţări atât economic cât şi social sau cultural”, a declarat Ivan Štefanec, subliniind totodată că cel mai important lucru care ar trebui să-i motiveze pe cetăţenii din aceste ţări să creadă în proiectul european este faptul că, spre deosebire de Rusia, UE oferă stabilitate şi pace.
„Evident că cele trei ţări se vor apropia inevitabil din ce în ce mai mult de UE. Numai dacă ne uităm la schimburile comerciale vedem că balanţa înclină clar către UE şi nu către Rusia, atât în Ucraina cât şi în Moldova şi Georgia. … O relaţie mai strânsă cu UE înseamnă şi întărirea zonei de stabilitate şi pace, exact contrariul a ceea ce Rusia încearcă să facă în aceste teritorii, adică destabilizare şi război. Acţiunile ruseşti provoacă haos şi instabilitate”, a specificat Štefanec.
În context, europarlamentarul slovac a menţionat că tot ce îşi doreşte UE după summitul de la Riga este stabilitate şi pace în vecinătatea estică prin apropierea partenerilor estici.
„Războiul hibrid dus de Rusia nu se limitează, din păcate, în aceste ţări. Vedem şi în ţări UE, în ţara mea, Slovacia, de exemplu, dar şi în alte ţări din centrul şi estul Europei. Propagandă, dezinformare şi aşa mai departe. Aceste chestiuni trebuie combătute din interiorul UE, şi ce trebuie să facem este să spunem adevărul, căci propaganda rusă spune doar minciuni”, a precizat Štefanec. Summitul de la Riga urmează să se desfăşoare în perioada 21-22 mai.
JURNAL (R.Moldova) – 19 mai