În contextul unor relaţii deja încordate între Kiev şi Moscova pe fondul crizei marcate de anexarea Crimeii de către Rusia şi luptele duse în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, noi afirmaţii vin sa alimenteze tensiunile dintre cele două state vecine iar presa internaţională reia pas cu pas şirul declaraţiilor. Din ziarul ucrainean Gazeta aflăm că secretarul Consiliului de Securitate și Apărare din Ucraina, Oleksandr Turcinov, a declarat că nu este exclus ca autorităţile de la Kiev să înceapă consultări cu privire la amplasarea unor componente de scut antirachetă pe teritoriul statului ucrainean. „Nu exclud că, pentru a ne proteja de pericolul nuclear, va trebui să purtăm consultări în ceea ce privește amplasarea de componente ale sistemului de apărare antirachetă în Ucraina. Să nu permitem un război cu arme nucleare este o responsabilitate comună a tuturor oamenilor de bună credință” – a afirmat Turcinov, citat de publicaţia ucraineană. Iar Nezavisimaia Gazeta notează că Oleksandr Turcinov a cerut să se adauge la sancţiunile contra Rusiei „blocarea trecerii navelor de război prin strâmtoarea Bosfor şi decuplarea de la sistemul SWIFT a sistemului financiar rusesc.” Pe de altă parte, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat pentru BBC că ţara sa se află în prezent într-un „război real’ cu Rusia şi că este necesar ca ucrainenii să se pregătească pentru o ofensivă rusească, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a atras atenţia că guvernul ucrainean se războiește cu propriii cetățeni, nu cu Rusia. Potrivit SputnikNews, Peskov a afirmat că „Trebuie să se țină cont de faptul că, din păcate, Kievul poartă un război împotriva propriilor cetățeni. Ei sunt cei care trag și tot ei sunt cei care mor”.
Din Ukrainska Pravda aflăm că președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că situația dificilă din Donbas și agresiunea Federației Ruse nu pot fi un obstacol în calea obținerii de către Ucraina a regimului de călătorie fără vize în Uniunea Europeană. Georgienii și ucrainenii, a adăugat Donald Tusk, ar putea beneficia de eliminarea vizelor anul viitor, dacă cele două țări vor face progresele necesare. Declarațiile președintelui Consiliului European intervin înaintea summitului de astăzi și vineri de la Riga al Parteneriatului Estic, program lansat în vederea apropierii de Uniunea Europeană a șase state din fostul bloc sovietic: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.
Presa internaţională comentează pe larg şi declaraţiile făcute de premierul ungar în faţa Parlamentului European, unde a apărat dreptul ţării sale de a analiza oportunitatea reintroducerii pedepsei cu moartea şi de a refuza cota de imigranţi propusă de Comisia Europeană. Potrivit Nepszava, Viktor Orbán a vorbit despre libertatea de exprimare, deoarece în opinia sa nu pot exista subiecte tabu şi a considerat că amestecul altora în ce se discută în Ungaria este echivalentul nerespectării Tratatului UE. „Despre pedeapsa capitală trebuie să vorbim, iar normele UE pot fi modificate doar de întreaga comunitate europeană. Acordurile internaţionale care interzic pedeapsa cu moartea nu s-au născut din voinţa lui Dumnezeu, ci sunt creaţii ale omului, care pot fi modificate”, a afirmat Viktor Orban. Opoziţia Ungariei faţă de impunerea unei cote de imigranţi este reiterată şi de preşedintele Parlamentului care a precizat că această propunere „este o momeală”. Din Nepszabadsag aflăm că László Kövér a opinat că introducerea cotei de imigranţi slujeşte – cităm – unor interese europene prin care statele naţionale să fie supuse birocraţiei Uniunii Europene şi să aibă un statut de cvasi-provincie. Reacţiile europene nu au întârziat să apară. Liderul grupului Creştin Democrat din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat că orice discuţie privind reintroducerea pedepsei capitale este periculoasă şi dăunătoare iar prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a ameninţat cu sancţiuni extinse împotriva Ungariei din partea blocului în cazul în care este reintrodusă această pedeapsă.
Întorcând privirea dinspre Europa spre Orientul Mijlociu, reţinem două informaţii legate de cele mai recente evoluţii din Siria şi Iran. Daily Mail notează că deşi coaliţia internaţională a lansat cel puţin 25 de atacuri împotriva grupării ISIS în Irak şi Siria, jihadiştii au cucerit aproximativ o treime din oraşul istoric Palmira, inclus în patrimoniul UNESCO. Responsabili sirieni au avertizat că ISIS va distruge construcţii istorice şi obiecte de artă dacă va prelua controlul asupra oraşului. Iar în Iran, liderul spiritual suprem – ayatollahul Khamenei – a promis că nu va permite inspectorilor internaţionali să verifice bazele militare ale Iranului sau să intervieveze oameni de ştiinţă, indiferent de acordul nuclear la care se va ajunge, scrie Huffington Post.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR