Un spectacol eveniment care răsplăteşte performanţa în teatrul românesc, Gala premiilor UNITER , şi-a desemnat aseară câştigătorii la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti. A fost o ediţie aniversară cu prilejul împlinirii a 25 de ani de existenţă, desfăşurată în sala recent renovată. Victor Ioan Frunză a primit premiul pentru cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal a fost desemnat Vlad Ivanov, iar cea mai bună actriţă Anca Hanu. Cel mai bun spectacol al anului trecut a fost „De vânzare”, pus în scenă de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon. Redactorul nostru Pompilius Onofrei a fost la gală şi a întrebat-o pe directoarea Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr, ce reprezintă acest premiu.
Redactor: Doamnă Dorina Lazăr, aţi spus lucruri frumoase pe scenă, dar aş vrea să ne spuneţi câteva din suflet şi ascultătorilor noştri. Cum vă simţiţi? Ce înseamnă asta pentru Odeon? Ce înseamn asta pentru teatrul românesc ca un spectacol atât de tânăr şi de curajos şi de discutat să ia trofelul Galei UNITER?
Dorina Lazăr: Chiar mă bucur. Mă bucur nespus de mult. Vreau sa vă spun drept că eu chiar m-am aşteptat să ia Geanina Cărbunaru premiu, pentru că mi-am zis că este cazul şa meargă şi spre cei tienri, cei foarte energici şi foarte curajoşi. Este un altfel de teatru. Aţi văzut reacţia sălii în clipa în care s-a anunţat acest premiu. Mă bucur că am lucrat cu Geanina Cărbunaru, că au fost la noi, la Odeon, cele două spectacole pe care le-a făcut şi acest „De vânzare” şi „Tipografic majuscul”. Se joacă n continuare şi se bucură de public. Importante ste produsul fiunit şi dacă acest sepctacol arată aa este datorită tuturor realizatorilor, incepând cu Geanina, cu scenograful, cu coregraful, cu toată lumea care a conlucrat.
Realizator: Gala Premiilor UNITER a răsplătit şi teatrul radiofonic. Premiul pentru „cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” i-a fost decernat producţiei Societăţii Române de Radiodifuziune: „Henric al V-lea” de William Shakespare, în traducerea lui Ion Vinea, adaptarea radiofonică – Domnica Ţundrea şi regia artistică – Attila Vizauer.