Un studiu realizat în Danemarca pretinde că infecţiile pot duce la o scădere considerabilă a abilităţilor cognitive, lucru care poate fi constatat în cazul unui test de inteligenţă pentru determinarea IQ-ului. Cercetătorii spun că efectul unei infecţii asupra inteligenţei nu este numai de durată (poate persista până la 15 ani), dar devine cu atât mai profund cu cât o persoană se confruntă cu mai multe infecţii pe parcursul vieţii.
Studiul a fost realizat pe circa 180.000 de participanţi, cu ajutorul datelor stocate în sistemul de sănătate danez. Mai mult de o treime dintre subiecţi au suferit o infecţie gravă între anii 1977-2012, potrivit registrelor din spitale. Ei au fost supuşi unor teste de inteligenţă între 2006 şi 2012 şi s-a constatat o scădere a IQ-ului cu circa 1.76 puncte. Participanţii care au suferit însă mai mult de cinci infecţii au înregistrat o scădere de 9.44 puncte. Datele nu sunt foarte precise pentru că testele au fost făcute doar după contractarea unei infecţii , nu şi înainte, pentru a avea un reper. Cu toate acestea, rezultatele au fost diferite în perioadele de boală, convalescenţă sau la câţiva ani după infecţie, totul indicând o diminuare a funcţiei cognitive.
Medicii pun aceste concluzii pe seama inflamaţiei care se produce atât direct la nivelul creierului, dar şi sistemic, ca urmare a răspunsului imun accentuat în cazul unei infecţii, fapt ce poate afecta funcţiile cerebrale. Rezultatele mai au încă nevoie de confirmări ştiinţifice, dar indiciile de până acum pot schimba pe viitor felul în care vor fi tratate infecţiile sau înţelese tulburările psihologice.
Sursa: www.geek.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă