Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a prezentat în cadrul Consiliului Europei proiectul de creare a unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, proiect care beneficiază de sprijinul omologului său spaniol, José Manuel García-Margallo, după cum au confirmat astăzi pentru Agenţia de presă Efe cei care au asistat la reuniune.
În timpul Reuniunii mondiale a Societăților naționale de drept internațional, Aurescu şi-a prezentat miercurea aceasta raportul intitulat „Înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului (CIT)”, pentru ca acest tip de crime să fie judecate de această nouă entitate.
Documentul stabileşte că CIT ar fi creată prin intermediul unui tratat internaţional, negociat într-o conferinţă internaţională sub auspiciile Naţiunilor Unite.
Pentru a răspunde „necesităţilor de oportunitate şi universalitate”, formatul adecvat – conform analiştilor – ar fi un tribunal penal internaţional ad hoc, precum cele pentru Iugoslavia sau Rwanda.
La CIT, vor fi judecate faptele comise începând de la data când a fost creat tribunalul – cu o jurisdicţie bazată pe intenţia criminală de a comite actele, intenţia specifică de a provoca teroarea şi de a perpetua un act care ameninţă pacea şi securitatea internaţională.
Curtea Internaţională împotriva Terorismului ar beneficia de o forţă multinaţională de poliţie, aparţinând Biroului Procuraturii şi ar fi compusă din 11 sau 15 judecători în alegerea cărora s-ar respecta echilibrul geografic, cel de gen, precum şi principalele sisteme juridice din lume.
Raportul asigură că înfiinţarea sa va avea un „efect disuasiv” care ar putea „aduce enorme beneficii”.
Iniţiativa – conform propunerii româneşti – ar înfrunta situaţia în care se află statele „care nu au capacitatea sau nu vor să aducă în faţa justiţiei persoanele care se află sub jurisdicţia lor şi care au comis acte teroriste”. Astfel, iniţiativa ar consolida eforturile comunităţii internaţionale în lupta împotriva terorismului.
Articolul 5 din Statutul de la Roma (1998) privind crearea Tribunalului Penal Internaţional prevedea trei crime legate de terorism, dar acestea au fost eliminate, aşa încât, respectivul text nu include referirile la actele teroriste.
Traducerea: Veronica Popa