Simfonia fantastică sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL, la Sala Radio

Simfonia fantastică, celebra creaţie a lui BERLIOZ,  dirijorul vienez SASCHA GOETZEL, JAN MRÁČEK, tânărul violonist ceh de doar 24 de ani, distins în 2014 cu premiul I la Fritz Kreisler International Violin Competition – Viena şi singurul concert pentru vioară semnat de BRAHMS sunt elementele reunite în evenimentul prezentat vineri,  5 iunie (19.00) de Orchestra Naţională Radio.

În prima parte a serii veţi asculta aşadar Concertul în re major pentru vioară şi orchestră, creaţie a lui Brahms, lucrarea pe care JAN MRÁČEK a interpretat-o în celebra sală vieneză Konzerthaus, în finala concursului internaţional pe care l-a câştigat în 2014. Absolvent al Conservatorului din Praga, tânărul muzician a obţinut premiul I la competiţia de vioară Stefanie Hohl – Viena (2014) şi premiul II la Prague Springs International Violin Competition – 2010. În prezent este student la clasa celebrului concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Viena, Jan Pospíchal, la Universitatea de Muzică şi Arte interpretative din Viena. Cu toate că este încă foarte tânăr, Jan Mráček este invitat deseori să colaboreze cu prestigioase orchestre, precum: Orchestra Filarmonicii din Viena, Orchestra Filarmonicii Janáček, Orchestra Simfonică Naţională din Cehia, Virtuosi Pragenses.

Singurul concert pentru vioară şi orchestră compus de Brahms este dedicat violonistului Joseph Joachim, muzician celebru în epocă şi prieten al compozitorului. Joachim a interpretat de altfel partitura la premiera absolută de la Leipzig, din 1879, cu Brahms însuşi la pupitrul dirijoral. Cea de-a treia parte a concertului a servit ca sursă de inspiraţie pentru piesa „Don’t Cry for Me Argentina”, din musical-ul „Evita”.

În cea de-a doua parte a evenimentului de la Sala Radio vă veţi bucura de o partitură foarte cunoscută şi apreciată: Simfonia fantastică, semnată de compozitorul francez romantic Hector Berlioz. Cu subtitlul „episod din viaţa unui artist”, lucrarea redă trăirile unui artist care se otrăveşte cu opium din cauza unei poveşti nefericite de iubire, simfonie despre care se spune că este inspirată de viaţa sentimentală tumultoasă a compozitorului însuşi.

Leonard Bernstein spunea că aceasta este prima lucrare simfonică ce evocă senzaţiile de reverie până la halucinaţie pe care le poate trăi un om. Berlioz mărturisea despre relaţia între muzică şi dragoste: „Dragostea nu poate exprima ideea de muzică, dar muzica poate da o idee despre ce înseamnă iubirea.”

La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul vienez Sascha Goetzel, un muzician cu un vast repertoriu muzical. Este director artistic şi dirijor principal pentru Borusan Istanbul Philharmonic Orchestra. A fost de asemenea numit dirijor principal invitat pentru două ansambluri importante: Orchestre Symphonique de Bretagne (Franţa) şi Kanagawa Philharmonic Orchestra (Japonia). De-a lungul timpului a dirijat orchestre prestigioase, ca Moscow Symphony, Berlin Symphony Orchestra, Shanghai Symphony, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestra Radio din Hanovra, Filarmonica din Luxembourg. La invitaţia dirijorului Valery Gergiev, a dirijat opera Don Giovanni, la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg, în prezent dirijând numeroase spectacole de operă la Opera de Stat din Viena.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.