Astăzi, 3 iunie, se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai prolifici actori americani având în palmares peste 140 de filme jucate la Hollywood. Este vorba de actorul american Tony Curtis (Bernard Schwartz, pe numele adevărat), unul dintre fiii unei familii evreieşti nevoiase. Este născut în Bronx, New York, în 1925, din părinţii -mama Hellen (născută Klein) şi tatăl Emanuel Schwartz de profesie croitor – care imigrasera din Ungaria. La o vârsta fragedă (8 ani), Bernnie şi fratele său Julius au fost instituţionalizaţi într-un orfelinat pe timp de o lună din cauza unei boli mintale grave a mamei.
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Tony Curtis a luptat în marina americană, iar după terminarea războiului a urmat cursurile de actorie organizate la The New School din New York la clasa regizorului german Erwin Piscator. Apreciindu-i corect potenţialul, un bun director de casting, Joyce Selznick, îi propune un contract cu Universal Pictures şi în 1948 tânărul de 23 de ani pleacă la Hollywood, urmând să-şi schimbe numele în Tony Curtis tot la sugestia acestuia. În 1949 a debutat în filmul “Criss Cross”, unde primeste rolul unui dansator de rumba.
După o serie de filme caracterizate de critici drept “frivole”, care puneau în valoare mai mult capacităţile sale de seducător decât talentul actoricesc, Tony Curtis a trecut la roluri cu o mai mare consistenţă. Însă abia la jumătatea anilor ’50 s-a făcut remarcat şi a devenit „noua stea de la Hollywood”, graţie rolurilor din “Sweet Smell of Success” (1957) şi mai ales din “Lanţul/ The Defiant Ones” (1958), în care a jucat alături de Sidney Poitiers, acest rol aducându-i de altfel o nominalizare la premiile Oscar, pentru interpretarea rolului unui deţinut alb dominat de o atitudine puternic rasistă, care a evadat şi a rămas legat cu cătuşele de un condamnat de culoare.
Tony Curtis devenea un actor faimos, care a impresionat prin naturalețea interpretării, carismă și un fizic plăcut. Curtis a strălucit mai întâi în drama „Trapeze”, apoi în filmul de aventuri „The Vikings”, în care l-a avut ca partener pe Kirk Douglas. A avut roluri cu o interpretare notabilă în dramele „Spartacus” (1960), „The Outsider” (1961) şi „Strangulatorul din Boston/ The Boston Strangler” (1968), însă rolul care l-a făcut celebru a fost cel din comedia “Unora le place jazz-ul/ Some Like It Hot” (1959), în care a jucat alături de Marilyn Monroe şi de Jack Lemmon. Doi membri de orchestra asistă la o crimă a Mafiei şi sunt obligaţi să fugă şi să se ascundă. Travestiţi, se atasează unei orchestre feminine si de aici decurg o serie de întâmplări hazlii. Pelicula face si azi deliciul cinefililor. În anul 2000, membrii Institutului American de Film au desemnat acest film clasic drept cea mai bună comedie americană din toate timpurile. Actorul a fost nominalizat la premiile Emmy şi a câştigat două Globuri de Aur, în 1958 şi 1961.
În 1965, Tony Curtis a apărut în comedia de succes „The Great Race”. El a reconfirmat, în filmul „Contele de Monte Cristo”, zece ani mai târziu, că se pricepe să interpreteze și roluri negative. Tony Curtis a colaborat cu fostul James Bond, actorul Roger Moore, în serialul TV „The Persuaders!”, în anii ′70, jucand ulterior în alte două seriale americane – „MCCoy” si „Vega$”. Tony Curtis a colaborat cu unii dintre cei mai pretigioşi regizori ai vremii, Billy Wilder, Blake Edwards, Stanley Kubrick, Elia Kazan, Vincente Minnelli Nicolas Roeg.
Starul hollywoodian a decis să joace tot mai rar în proiecte cinematografice şi de televiziune, începând din anii ’80, preferând să devină pictor. În anul 1995, cea de-a doua carieră a sa, aceea de artist plastic a fost încununată cu Ordinul de Cavaler al Artelor şi al Literelor.Picturile sale sunt expuse în întreaga lume, inclusiv în Las Vegas, Londra, Paris şi New York şi cunoscuţii spun că întreaga sa creaţie ar valora peste 50.000 de dolari. În 2007, lucrarea sa “The Red Table” a fost expusă în Metropolitan Museum din Manhattan. O altă pasiune a actorului a fost caii, sprijinind, alături de soţia sa Jill, organizaţia nonprofit “Shiloh Horse Rescue and Sanctuary”, care se ocupa cu salvarea cabalinelor. Tony şi Jill aveau nu mai puţin de 200 de cai pe care i-au salvat, la ferma lor din Nevada.
Celebrul actor Tony Curtis a fost recompensat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame, a primit în Franta “Ordre des Arts et des Lettres” şi a apărut pe coperta albumului „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club” al trupei The Beatles, iar în 2004 a primit Camera d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Berlin. De asemenea a asigurat vocea personajului “Stony Curtis” din serialul de televiziune „Familia Flintstone”, la inceputul anilor ’60. În drama „David & Fatima” din 2008, în care a jucat alături de un alt câştigător de Oscar, actorul Martin Landau a avut ultimul rol. Unul dintre cele mai mari regrete ale sale a fost acela că nu a reuşit să adune în palmares mult-râvnita statuetă Oscar.
S-a aflat la un pas de moarte din cauza unei pneumonii galopante în decembrie 2006 şi a petrecut câteva zile în comă. În ultimii ani, actorul putea să meargă doar pe distanţe scurte şi se deplasa de obicei cu ajutorul unui scaun cu rotile. Tony Curtis a fost căsătorit de șase ori și are tot atâția copii. Deşi declarase în trecut că “să o săruţi pe Marilyn Monroe este ca şi cum l-ai săruta pe Hitler”, acest lucru nu l-a împiedicat pe actorul american să aibă o aventură cu Marilyn Monroe, partenera sa din comedia “Unora le place jazz-ul/ Some Like It Hot”, în timp ce amândoi erau căsătoriţi cu alţi parteneri. Actriţa a suferit un avort spontan la puţin timp după ce soţul ei de atunci, scriitorul Arthur Miller, a aflat de legătura lor. Aceste dezvăluiri apar în volumul de memorii publicat de Tony Curtis, la vârsta de 84 de ani, intitulat „The Making of Some Like It Hot”. Starul Tony Curtis a mai scris nuvela „Kid Cody și Julie Sparrow” (1977), și volumul “Tony Curtis: Autobiografia”(1993). Celelalte femei “oficiale” din viaţa lui Tony Curtis au fost actriţa Janet Leigh (1927-2004) cu care Curtis a fost căsătorit 11 ani (1951-1962) şi care i-a dăruit două fiice, Jamie Lee şi Kelly, actriţa germană Christine Kaufmann, alături de care a jucat în pelicula „Taras Bulba”, Leslie Allen (1968-1982), apoi Andra Savio (1983-1992), Lisa Deutsch (1993-1994) şi Jill Vandenberg Curtis (1998-prezent), ultima soţie fiind cu 42 de ani mai mică. Fiul său Nicholas a murit în 1994, din cauza unei supradoze de heroină, la vârsta de 23 de ani.
Considerat un adevărat movie star în anii 50, legenadrul Tony Curtis, care suferea în ultimii ani de bronhopneumopatie obstructivă cronică a încetat din viaţă în somn, la vârsta de 85 de ani, în data de 29 septembrie 2010, în vila sa din Statele Unite.
Monica Dutu