Ministerul de Finanţe a lansat astăzi o emisiune de titluri de stat destinată populaţiei ca mijloc alternativ de economisire pe termen lung, garantat de guvern la o dobândă care să ţină cont de realitatea pieţei. Programul, intitulat Fidelis, este susţinut de trei bănci şi va fi prezentat în perioada următoare în mai multe oraşe. Prioritate vor avea investitorii mici, cu subscrieri sub 50 de mii de lei, a explicat astăzi şeful Trezoreriei, Ştefan Nanu. În cazul în care emisiunea de acum, cu o valoare totală de 100 de milioane de lei are succes, Ministerul Finanţelor ar putea să lanseze titluri de stat la vânzare pentru populaţie trimestrial. Iulian Olescu are mai multe informaţii despre această premieră.
Reporter: Lansarea programului Fidelis, adică emiterea de titluri de stat pentru populaţie, reprezintă un element important, atât pentru piaţa de capital românească, dar şi pentru investitori, spune analistul economi Aurelian Dochia, care adaugă însă că cel mai probabil va mai trece o perioadă destul de lungă până când această componentă a pieţei de capital se va apropia şi în România de ponderea pe care o deţine în economiile dezvoltate.
Aurelian Dochia: Este o componentă a pieţei financiare care în majoritatea ţărilor dezvoltate este dominantă în ceea ce priveşte tranzacţiile de pe bursele de valori, aşa că probabil că şi pentru România această piaţă are o perspectivă de dezvoltare foarte bună. Este importantă nu numai pentru Bursa de Valori de la Bucureşti, care îşi deschide o nouă piaţă ca să spunem aşa, este importantă şi pentru piaţa financiară, pentru că tranzacţiile care se efectuează cu titluri de stat pe bursa de valori de la Bucureşti vor oferi o referinţă pentru toate costurile financiare, respectiv pentru toate tipurile de dobânzi care se practică în România, aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor dezvoltate. Titlurile de stat oferă referinţă pentru tot sistemul de dobânzi din ţară. Deci cred că şi din punctul ăsta de vedere este important. Şi în al treilea rând este important, evident, pentru investitorii privaţi, pentru persoane fizice, pentru că aceştia până acum nu puteau să aibă acces la titlurile de stat decât prin intermediul băncilor sau al fondurilor de investiţii. Şi iată că acum în sfârşit pot să achiziţioneze direct şi să tranzacţioneze direct pe bursă aceste instrumente financiare. Nu ştiu şi cred că nimeni nu are o idee precisă cât de mare va fi această piaţă şi care va fi apetitul populaţiei pentru aceste noi instrumente. Cred că ele vor constitui o alternativă atractivă pentru o serie de investitori, dar semne de întrebare în privinţa volumului acestor pieţe rămân. Probabil că trebuie să ne aşteptăm la o pornire graduală. Vor trebuie să treacă poate câţiva ani până când această piaţă va căpăta dimensiuni semnificative şi în România.
Reporter: Principalele avantaje ale titlurilor de stat pentru populaţie sunt legate de faptul că dobânda, precum şi câştigul de capital, obţinute din deţinerea şi tranzacţionarea lor sunt venituri neimpozabile, că listarea la BVB va permite tranzacţionarea titlurilor de stat în orice moment la un preţ care se formează în mod transparent şi că vânzarea titlurilor de stat prin intermediul bursei va permite conservarea dobânzii acumulate până în momentul tranzacţiei, spre deosebire de alte investiţii la care dobânda se pierde în cazul în care respectiva investiţie nu este păstrată până la maturitate sau pe una anumit termen predefinit. Un dezavantaj este că în cazul vânzării înainte de scadenţă preţul poate fi mai mic decât valoarea nominală, în funcţie de condiţiile de piaţă. Directorul general al Trezoreriei Statului, Şefan Nanu, spune că una dintre preocupările principale ale Ministerului de Finanţe a fost ca aceste proceduri să nu implice costuri pentru cei interesaţi.
Ştefan Nanu: Omul care se duce la ghişeu sau omul care face un transfer bancar nu va avea nici un cost /…/ titlului de stat, iar atunci când va vrea să vândă titlul în piaţa secundară, înainte de scadenţă va avea un cost maximal transperant; băncile nu vor putea percepe un cost mai mare decât 0,1%. Dobânda nu e una foarte competitivă comparând-o cu depozitele bancare. Bineînţeles, vorbim de o altă siguranţă, un alt instrument şi sperăm să fie de succes. În funcţie de succesul acestei emisiuni vom decide şi sumele pe care să le punem în continuare în acest program.
Reporter: Emisiunea va avea o valoare totală de 100 de milioane de lei, cu posibilitatea de majorare, în funcţie de nivelul de subscriere. Un titlu va avea valoarea nominală de 1000 de lei, scandenţa la doi ani şi o dobândă fixă situată în jur de 2% pe an, dar care va fi stabilită la finalul perioadei de subscriere, în funcţie de ofertele depuse.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iunie