Summitul G-7, grupul celor mai industrializate ţări din lume, a început la castelul Schloss Elmau din landul german Bavaria iar prezenţa unor lideri de talie mondială garantează o atenţie sporită a presei internaţionale. Principalele teme ale reuniunii par a fi criza din Ucraina şi situaţia Greciei, după cum observă spaniolii de la El Pais. „Imediat ce a început G-7, a devenit limpede că Ucraina şi Grecia vor eclipsa celelalte teme pe care liderii le vor dezbate timp de două zile în munţii Bavariei. Liderii UE au lansat un mesaj dur la adresa celor doi mari absenţi ai întrunirii: preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul grec Alexis Tsipras”, mai notează El Pais. Publicaţia subliniază că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a fost direct în criticarea preşedintelui Putin, cerând menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei, poziţie adoptată şi de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi premierul britanic David Cameron. Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, s-a declarat nemulţumit de atitudinea din ultimele zile a premierului grec, în principal faptul că a întârziat să prezinte contrapropunerea pe care trebuie să o transmită creditorilor europeni. Jean-Claude Juncker a exclus posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro dar a cerut guvernului de la Atena să respecte „reguli minime”. Wall Street Journal reia declaraţiile lui Jean-Claude Juncker, care l-a numit pe premierul grec Tsipras „un bun prieten”, însă a subliniat că acesta a interpretat greşit poziţia creditorilor în cadrul negocierilor şi că „trebuie să respecte nişte reguli minime pentru a păstra prietenia”. Publicaţia mai remarcă faptul că preşedintele american Barack Obama este confruntat cu ample presiuni acasă pentru a fi mai dur cu Rusia dar în acelaşi timp, după cum observă The Guardian, încearcă la summitul G7 să repare legăturile cu Germania, afectate de scandalul interceptărilor telefonice. „În chestiunea provocărilor globale, Barack Obama va încerca să demonstreze unitate cu aliaţii vestici, mai ales Germania, în cursul unei vizite marcată de sentimente anti-americane din cauza programelor de spionaj”, scrie The Guardian.
Rusia lipseşte pentru a doua oară de la summitul G7 însă preşedintele Vladimir Putin nu pierde ocazia de a le transmite un mesaj liderilor vestici. Într-un interviu pentru Corriere della Sera, preşedintele Putin spune că deteriorarea relaţiilor cu ţările Uniunii Europene – cităm – „nu a fost din vina Federaţiei Ruse. Opţiunea a fost impusă de partenerii noştri. Nu noi am fost cei care am limitat relaţiile comerciale şi economice. Asta s-a întâmplat împotriva voinţei noastre şi ne-am văzut siliţi să trecem la contramăsuri”. Potrivit Euronews, interviul apare exact înaintea începerii summitului G7 din Germania, la care Rusia – în mod tradiţional al 8-lea membru al grupului – nu a mai fost invitată după anexarea Crimeii de către Moscova.
Răcirea relaţiilor dintre Rusia şi statele vestice dar şi temerile legate de activitatea militară a Rusiei ar putea duce la reamplasarea pe sol britanic a sistemelor de rachete nucleare, într-un nou „Război Rece” cu Rusia, scrie The Telegraph. Publicaţia îl citează pe secretarul de externe, Philip Hammond, care afirmă că există „semne îngrijorătoare” cu privirea la activitatea în creştere a forţelor ruseşti şi că Marea Britanie va cântări avantajele şi dezavantajele de a găzdui din nou rachete americane cu rază medie de acţiune.
Presa internaţională urmăreşte îndeaproape şi alegerile parlamentare din Turcia, catalogate de publicaţia The Guardian drept un scrutin care ar putea duce la învestirea preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan cu puteri care vor schimba semnificativ democraţia turcă. O eventuală victorie a Partidului Justiţie şi Dezvoltare, pe care Recep Tayyip Erdoğan l-a condus ani la rând, i-ar prelungi acestuia domnia în postura de cel mai puternic politician al ţării, mai scrie The Guardian. Publicaţia subliniază că deşi cele mai recente sondaje indică o victorie a Partidului Justiţie şi Dezvoltare, acesta ar putea înregistra o scădere a numărului voturilor, în premieră din 2002 de când a ajuns la putere. Datele oficiale parţiale furnizate de Comisia Electorală Supremă confirmă un avans de aproape 15% a Partidului Justiţie şi Dezvoltare faţă de următorul clasat, Partidul Popular Republican. Primul clasat obţine aproximativ 40% din voturi iar al doilea, 25%, scrie ziarul Zaman.
Florin Matei, Agenţia de presă RADOR