Preşedintele grupului parlamentar al Partidului Popular European, Manfred Weber, a solicitat în această seară, la propunerea delegaţiei române în PPE, ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale să fie discutată în legislativul european. Liderul grupului social-democraţilor europeni, Gianni Pittella, i-a răspuns că el are informaţii diferite faţă de cele ale liderului grupului PPE. Preşedintele Parlamentul European, Martin Schulz, a decis, potrivit procedurii, că problema ar putea să fie pusă pe ordinea de zi a Comisiei de libertăţi civile şi apoi discutată joi, în conferinţa preşedinţilor de grupuri. Pe ordinea de zi a şedinţei plenare de săptămâna aceasta mai figurează şi un subiect important şi anume Acordul comercial transatlantic cu SUA care ar putea duce la crearea cele mai mari zone de liber schimb din lume. Are detalii din Bruxelles Cerasela Rădulescu.
Reporter: În deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg din această seară, când s-a discutat ordinea de zi a lucrărilor, liderul grupului popularilor europeni, Manfred Weber a solicitat plenului ca, în zilele următoare, să fie discutat cazul României în care spune el: „procurorii au deschis anchetarea premierului Victor Ponta, iar majoritatea social-democrată din Parlamentul României împiedică elucidarea acestui caz”. „Respectăm suveranitatea parlamentului român”, a recunoscut Manfred Weber, dar susţine că doreşte elucidarea acestei chestiuni.
În replică, liderul social-democrat, Gianni Pittella, a spus că are informaţii diferite de cele ale liderului PPE. În Comisia pentru libertăţi civile, LIBE, se va face ceea ce se întâmplă în mod tradiţional. „Nu acceptăm denaturarea faptelor şi nici punerea sub îndoială a unui principiu democratic şi anume prezumţia de nevinovăţie”, a spus Gianni Pittella, referindu-se la premierul român. „Aici este plenul Parlamentului European, unde trebuie să adoptăm ordinea de zi a acestuia şi nu ne aflăm în Comisia LIBE”, a precizat la rândul său preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. „Vom sesiza LIBE să decidă dacă va discuta subiectul”, a mai spus preşedintele Schulz. În acelaşi timp, chestiunea ar putea fi pusă şi pe ordinea de zi a Conferinţei preşedinţilor de grupuri politice din Parlamentul European care va avea loc joi. Pe ordinea de zi a Parlamentului European va figura, săptămâna aceasta, şi un subiect important, şi anume Acordul comercial transatlantic cu SUA, a cărui negociere a început în 2013 şi ar putea duce la crearea cele mai mari zone de liber schimb din lume.
Eurodeputaţii spun că interesele Uniunii Europene trebuie protejate în domenii precum agricultura, licitaţiile publice, protecţia datelor, energie şi drepturile muncitorilor. Eurodeputaţii vor vota şi două rezoluţii importante privind relaţiile cu Rusia. Una dintre acestea va cere contracararea propagandei ruse, iar cealaltă va vorbi despre ameninţările la Marea Neagră, pe fondul conflictului din Ucraina. Eurodeputaţii ar putea solicita fonduri europene pentru contracararea acestei propagande ruse, potrivit unei rezoluţii elaborate de către Gabrielius Landsbergis de la popularii europeni. În acelaşi timp, cealaltă rezoluţie privind situaţia de securitate de la Marea Neagră, după anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia este redactată şi va fi prezentată de către eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu de la social-democraţii europeni. Este posibil ca pe agenda dezbaterii să fie inclusă şi lista celor 89 de politicieni europeni, oficiali şi lideri militari, al căror acces a fost interzis pe teritoriul Rusiei. De menţionat că eurodeputaţii mai au pe ordinea de zi, în timpul sesiunii plenare din această săptămână, votul privind o rezoluţie legată de concluziile dezbaterii din sesiunea plenară precedentă cu premierul Ungariei Viktor Orbán şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, privind declaraţiile premierului Timmermans legate de pedeapsa cu moartea şi imigraţia.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 iunie