Membrii camerei inferioare a Parlamentului României au votat contra ridicării imunităţii premierului Victor Ponta, care se confruntă cu acuzaţii de fals, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Parlamentarii români au votat marţi dimineaţă, în proporţie de 231 la 120, împotriva ridicării imunităţii lui Ponta.
Preşedintele Klaus Iohannis îi ceruse lui Ponta să demisioneze, un lucru pe care el a refuzat să îl facă, cu excepţia cazului în care parlamentarii vor aproba un vot de blam programat pentru vineri.
„Am fost numit de parlament şi doar parlamentul mă poate demite”, a declarat Ponta într-un comunicat.
Scandalul de corupţie riscă să exacerbeze lupta pentru putere dintre Ponta şi Iohannis, care sunt adversari politici.
Premierul socialist, în funcţie din 2012, încercase să devină preşedinte anul trecut, însă postul a fost obţinut de Iohannis printr-o victorie surprinzătoare.
Vinerea trecută agenţia anticorupţie a României a anunţat că a deschis o anchetă cu privire la Ponta, în chestiuni legate de vremea în care activa ca avocat.
Agenţia vrea de asemenea să investigheze suspiciuni mai recente de conflict de interese din perioada în care Ponta este premier. Însă acest lucru ar necesita ridicarea imunităţii lui Ponta de către parlament – premierul român este totodată şi parlamentar, astfel că imunitatea nu-i poate fi ridicată decât de colegii săi.
În urma dezvăluirii acuzaţiilor, Iohannis a afirmat că „este o situaţie imposibilă pentru România să aibă un prim ministru acuzat de infracţiuni grave” şi a cerut demisia acestuia.
El a adăugat că „lucrul cel mai rău care i s-ar putea întâmpla României acum este o criză politică”, declaraţie citată de agenţia română de presă Agerpres.
Luni, comitetul juridic al Camerei Deputaţilor a adoptat o rezoluţie pentru menţinerea imunităţii lui Ponta, cu 18 voturi contra 7.
Între timp, bătălia politică a fost adusă şi în Parlamentul European (PE).
Cel mai mare grup politic, EPP-ul de centru-dreapta, al cărui membru este şi Iohannis (sic!), a declarat că este „şocat” de votul din comitet.
„Ne aşteptăm ca şedinţa plenară a parlamentului românesc să lase cale liberă şi să permită investigarea de către procurori a premierului Ponta”, a afirmat preşedintele EPP Joseph Daul într-un comunicat publicat înaintea votului.
Reacţionând la rezultatul votului de marţi, Manfred Weber, şeful facţiunii EPP din Parlamentul European, a declarat: „Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu aceasta şi avem nevoie de paşi clari din partea lui Ponta”.
Europarlamentarul român de centru-dreapta Cristian Preda a declarat că doreşte ca plenul PE „să discute criza politică din România” săptămâna aceasta, la Strasbourg.
Însă liderul familiei politice a lui Ponta din PE, Gianni Pittella, nu vede nici un motiv pentru demisia lui Ponta, conform agenţiei de ştiri româneşti Actmedia.
„România este un stat suveran şi eu respect independenţa autorităţilor române”, a declarat Pittella.
Articol de Peter Teffer (EUOBSERVER, 9 iunie 2015)
Traducere: Andrei Suba
Acasă ROMANIA Romania vazuta din strainatate EUOBSERVER: Premierul român, criticat pe fondul acuzaţiilor de corupţie