Aseară, Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) – Ediția a VII-a a fost recompensat cu Premiul al II-a la secțiunea „Artă și Cultură” în cadrul Galei Societății Civile, ediția cu numărul XIII.
Pe podium, alături de FILB, s-au mai aflat: Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu proiectul „TIFF salvează Depozitul de Filme”, cîștigătoare a Premiului al III-a, și Fundația Principesa Margareta a României, al cărei proiect „Tinere Talente” a cîștigat Premiul I.
La cea de a XIII-a ediție a Galei Societății Civile au fost jurizate peste 150 de proiecte și programe, incrise în competiție de peste 100 de organizatii non-profit, neguvernamentale, grupuri de inițiativă și persoane fizice.
„Timp de șapte ani, FILB a fost, pe rînd, primul festival internațional de literatură total deschis publicului, apoi primul independent, pentru a deveni în cele din urmă un eveniment care se susține exclusiv prin încăpățînarea organizatorilor și prin pasiunea publicului. Premiul oferit în cadrul Galei Societății Civile este, culmea, primul pe care acest Festival îl primește. Au mai fost nominalizări, dar, oricît de mult ne batem în piept că iubim literatura, cultura ș.a.m.d., întotdeauna apar cauze mai nobile.
Le mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în acești 7 ani!”
(Bogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB)
Festivalul International de Literatura Bucuresti – „FILB” – este astăzi cel mai important festival independent internațional de literatură din România.
Un proiect inițiat în 2008, ca o alternativa „vie” la singurul festival internațional, „de stat”, din România: „Zile și Nopți de Literatură”, organizat la Neptun de Uniunea Scriitorilor din România. Pornit din dragostea pentru literatură a trei prieteni (scriitorii Vasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca, manager cultural), FILB încercă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului.
Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenția noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut așezat sub circumstanțe istorice asemănătoare va da naștere unor produse culturale identice. Scriitorii invitați la Festival rescriu granițele unui trecut comun, și o fac într-o Europă care e în plină rescriere.
Ediția din 2014 a FILB reprezintă cea mai importantă etapă din istoria Festivalului: a fost ediția cei mai mulți scriitori invitați – 19 autori, de pe 3 continente și 10 țări: Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveția, Republica Moldova și România. Ediția cu numărul 7 a reunit, în mod simbolic, 7 evenimente, fiind prima care a inclus, pe lîngă evenimentele dedicate literaturii mainstream, și evenimente dedicate literaturii SF & F.