Bucureştiul se pronunţă pentru soluţionarea paşnică a problemei transnistrene şi nu intenţionează să trimită trupe în această republică nerecunoscută, a declarat jurnaliştilor ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, comentând informaţiile apărute în mass media potrivit cărora România, împreună cu Ucraina şi Republica Moldova, pregăteşte o provocare militară împotriva Transnistriei şi a forţelor de pace ruse desfăşurate acolo.
„Informaţia că autorităţile române intenţionează să trimită trupe în Transnistria este lipsită de orice temei. România se pronunţă pentru soluţionarea problemei Transnistriei în cadrul negocierilor, cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova” – a declarat Aurescu, în ajunul vizitei la Chişinău, programată la 17 iunie.
Săptămâna trecută, şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că tentativele de soluţionare a problemei transnistrene pe cale militară pot duce la o destabilizare în regiune. Şeful statului român şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu faptul că securitatea în regiune a fost pusă în pericol în urma conflictului din Ucraina şi a conflictelor prelungite în ţările din bazinul Mării Negre.
„Noi sprijinim negocierile privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2″ (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia şi Ucraina, plus observatori din SUA şi UE) ca singura posibilitate de soluţionare a conflictului pe termen lung, pe baza respectării totale a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în conformitate cu principiile convenite la nivel internaţional, inclusiv OSCE” – a declarat Iohannis.
La rândul său, preşedintele Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a anunţat o creştere a presiunii în domeniul militar şi în spaţiul informaţional din partea Republicii Moldova şi a Ucrainei.
„Observăm o intensificare a presiunii asupra Transnistriei din partea Chişinăului şi a Kievului în domeniul economic şi informaţional, dar şi în domeniul militar, deoarece de-a lungul graniţei sunt concentrate forţe şi mijloace suplimentare ale acestor ţări” – a declarat liderul de la Tiraspol. El a acuzat Kievul de blocarea livrărilor de mărfuri pentru forţele de pace ruse, care, în opinia lui, „este îndreptată spre subminarea operaţiunii de pace”.
(www.itar-tass.com – 16 iunie)