Marți, 16 iunie a.c., Fundaţia Universitară a Mării Negre, în parteneriat cu ziarul Adevărul şi revista Foreign Policy România, a organizat, la Grand Hotel du Boulevard din București, dezbaterea publică prilejuită de celebrarea a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane.
Cu acest prilej, Romfilatelia a fost invitată să organizeze expoziţia filatelică cu emisiuni de mărci poştale emise în perioada 1939-2010, sub genericul „Filatelia, reper istoric în diplomaţie”, în contextul aniversării celor 135 ani de relaţii diplomatice România-SUA.
Expoziția tematică prefigurează în avanpremieră, emisiunea filatelică aniversară cu titlu omonim, înscrisă în planul editorial al anului 2015 și urmând a fi introdusă în circulație în toamna acestui an.
Dezbaterea a fost moderată de Dan Dungaciu, Președintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre şi de Ion M. Ioniţă, Senior editor Adevărul.
În deschiderea alocuțiunilor, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Dean Thompson, a declarat că Statele Unite vor coopera în continuare cu România pentru a promova libertatea și apărarea împotriva amenințărilor regionale și globale.
El a vorbit despre Parteneriatul strategic al SUA cu România, subliniind că “este vorba de ceva mult mai profund, este vorba de relații de aplicare a legii, educație, relații culturale, interumane și o creștere importantă a relațiilor economice și comerciale”.
Atât dl. Dan Dungaciu, cât şi dl. Ion M. Ioniţă, au subliniat importanța filateliei ca reper istoric în dipomație, dar și maniera de exprimare a diplomației prin filatelie, mulțumind directorului general Romfilatelia pentru sprijinul acordat la organizarea expoziției filatelice.
Marca poștală, Ambasadorul României prezent la marile evenimente naționale și internaționale, își va continua misiunea de a promova, atât valorile identitare, cât și pe cele universale.