Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) alături de Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) lansează proiectul “Școală pentru toți copiii!” – o serie de acțiuni pilot inovatoare privind monitorizarea, prevenirea și combaterea segregării în educație, în regiunea Nord-Est, județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
Școală pentru toți copiii!
Acțiunile de ameliorare a fenomenului de segregare școlară propuse de CADO vor reactiva eforturile anterioare ale societății civile, ținând cont de recomandările internaționale din domeniul educației. Strategia de intervenție presupune crearea unui sistemul integrat de monitorizare a segregării școlare în regiunea Nord-Est, dezvoltarea primei hărți interactive online privind segregarea școlară în regiunea Nord-Est și deschiderea primului Centru de Asistență Juridică pentru victimele segregării școlare.
Cinci organizații locale vor fi selectate pentru a deveni watchdog al discrimnării în educație. Acestea vor primi instrumentele necesare monitorizării situațiilor de segregare școlară de la nivel local și vor fi sprijinite în eforturile de mediatizare a cazurilor.
Pentru că drepturile copilului sunt în prim planul proiectului „Școală pentru toți copiii!”, în anul școlar 2015-2016, CADO va colabora cu peste 100 de copii din învățământul primar, implicându-i în realizarea unei campanii de promovare a dreptului egal la educație, dar și în realizarea unui film documentar cu privire la segregarea identificată în școlile din România.
Segregarea în România
Fenomenul segregării este larg răspândit în școlile din România. Peste 60% dintre școlile monitorizate se confruntă cu situații de segregare școlară a copiilor romi, arată studiile realizate de UNICEF în parteneriat cu organizații neguvernamentale. Acest fenomen afectează grav calitatea educației copiilor romi și îi condamnă pe aceștia să își trăiască viața la marginea societății.