Un grup de oameni de ştiinţă a studiat şase meteoriţi marţieni şi a descoperit un element care i-ar putea ajuta în demersul de a dovedi prezenţa vieţii pe planeta Marte. Cercetătorii au identificat metan printre gazele prezente în fragmentele de meteorit, care se ştie că este folosit de unele bacterii ca hrană.
Noua descoperire detaliată săptămâna aceasta în revista Nature – Communications nu este o dovadă directă a prezenţei vieţii pe Marte, dar se adaugă unui corp de dovezi tot mai numeroase că metanul există în anumite proporţii pe planeta roşie.
„Chiar dacă metanul de pe Marte nu hrăneşte bacterii, ar putea semnala prezenţa unui climat umed, cald şi reactiv din punct de vedere chimic, unde viaţa ar putea evolua.” a declarat Sean McMahon, co-autor al studiului.
Cea mai mare parte a metanului de pe Terra este produs de procesele biologice ale organismelor, dar nu este singura modalitate de obţinere a acestuia. Metanul poate apărea şi în urma unor evenimente geologice, cum ar fi erupţiile vulcanice
Studii mai vechi efectuate cu ajutorul sondelor spaţiale care au explorat planeta Marte au găsit de asemenea metan în atmosfera marţiană. Misiunea Mars Express a Agenţiei Spaţiale Europene a identificat metan atmosferic în 2014, atunci când robotul Curiosity a localizat o formaţiune gazoasă pe Marte. O sondă trimisă de India, care orbitează şi în prezent planeta roşie, are de asemenea potenţialul de a găsi acest gaz.
„Cel mai interesant moment din istoria explorării planetei Marte a fost sugestia prezenţei metanului atmosferic” relatează profesorul John Parnell, de la Univeristatea din Aberdeen, coordonatorul studiului.”Misiunile recente şi viitoare ale NASA şi ESA se concentrează pe studierea acestui aspect, pentru că este încă neclar de unde provine metanul şi dacă este prezent cu adevărat în atmosferă. Una peste alta, studiul nostru aduce un indiciu solid că rocile de pe Marte conţin o cantitate mare din acest gaz”, a adăugat acesta.
www.mashable.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă