Liderii ţărilor din Zona Euro încearcă, la Bruxelles, să găsească o soluţie pentru Grecia, ţară care riscă să intre în incapacitate de plată. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cel care a convocat summitul, spunea, în această seară, că vrea să evite cel mai rău scenariu, care ar însemna ieşirea Greciei din Zona Euro. Mai multe detalii ne oferă, în direct, corespondenta noastră, Cerasela Rădulescu. Bună seara, Cerasela!
Reporter: Bună seara! Într-adevăr preşedintele Tusk a spus, la finalul unei întrevederi în trei, cu premierul elen Alexis Tsipras şi cu ministrul grec de finanţe, anterior începerii summitului, că Guvernul de la Atena a formulat primele sale propuneri adevărate, după multe săptămâni. Declaraţia pare una optimistă, deşi Tusk a vorbit şi despre evitarea celui mai grav scenariu, aşa-numitul ”Grexident”, adică o ieşire accidentală a Greciei, incontrolabilă şi haotic. Una dintre cele mai dure declaraţii făcute la sosire a fost cea a preşedintei Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care a criticat Grecia pentru cheltuielile făcute în ultimii ani. La polul opus, Franţa şi Italia au pledat pentru ajungerea la un acord. Matteo Renzi, premierul italian, spunând chiar că este necesară menţinerea Greciei ca o ţară importantă şi în sprijinirea controlului fenomenului migraţiei din sud. Este greu de spus dacă în această seară vom avea un acord, deoarece miniştrii de finanţe din Zona Euro, care s-au întâlnit anterior summitului, au declarat că au studiat noile propuneri şi au convocat o nouă reuniune a lor, săptămâna aceasta, probabil miercuri sau joi. Şeful Eurogrupului, miniştri de finanţe din Zona Euro, olandezul Jeroen Dijsselbloem a recunoscut chiar că propunerile făcute de Grecia ar putea însemna o şansă oferită încheierii unui acord săptămâna aceasta. În fine, Summitul Zonei Euro pare să aducă măcar o decizie politică a liderilor, aceştia urmând să se întâlnească din nou la sfârşitul săptămânii, dar în format 28, la summitul obişnuit al UE. Probabil că, dacă nu va exista un acord, până atunci discuţiile pe tema Greciei vor continua. Urmărim summitul şi vom reveni cu declaraţii.
Realizator: Mulţumim. A fost în direct, de la Bruxelles, corespondenta noastră Cerasela Rădulescu. Ieşirea Greciei din Zona Euro ar putea avea doar un impact minor asupra pieţelor financiare globale, consideră majoritatea investitorilor, care au luat parte la un sondaj citat de Reuters. Ei au adus ca argumente faptul că Grecia este o ţară mică şi, în plus, există instrumente de amortizare a şocului. Aproximativ 30% dintre investitori au declarat că se aşteaptă doar la un efect limitat asupra altor economii, de la periferia Zonei Euro, şi mai puţin de unul din cinci prevăd efecte negative importante asupra pieţelor globale. De asemenea, doar 23% din cei intervievaţi se aşteaptă ca Grecia să iasă din Zona Euro în următoarele trei luni.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 iunie