Roadele raidurilor anticorupţie devin cadou politic pentru premier
BLOOMBERG (SUA), 24 iunie 2015 – O campanie naţională anticorupţie produce atâtea venituri suplimentare la fisc încât premierul ţării, care se luptă el însuşi cu acuzaţii de infracţiuni, încearcă să le folosească pentru a-şi salva cariera politică. Sună neplauzibil?
Ei bine, chiar se întâmplă în România, unde premierul Victor Ponta se confruntă cu o anchetă determinată de suspiciuni de fals şi spălare de bani. Între timp, înmulţirea raidurilor anticorupţie are şi efectul reducerii evaziunii fiscale, înmânându-i guvernului cea mai lungă serie de surplusuri bugetare lunare din ultimii 10 ani.
Foloseşte Ponta banii pentru a consolida responsabilitatea fiscală care îi marcase cei trei ani petrecuţi în funcţie şi care l-a ajutat să aducă deficitul fiscal al ţării înapoi în marja cerută de Uniunea Europeană? Nu. Din contră, el plănuieşte să câştige sprijinul opiniei publice prin utilizarea acestei abundenţe la reducerea taxelor.
„Supravieţuirea politică este lucrul urmărit de agenda premierului, nu politicile economice corecte”, a afirmat analistul Demetrios Efstathiou de la Standard Bank într-o notă remisă prin e-mail. „Pentru următoarele 12 luni există riscul de erori în ceea ce priveşte politicile.”
Prins la colţ, premierul celui de al doilea cel mai sărac stat al UE are motive întemeiate de a-i copleşi pe alegători cu bunătăţi, din moment ce alegerile generale de anul viitor bat la uşă. Preşedintele Klaus Iohannis, adversarul lui, i-a cerut capul. Taxele mai mici le vor da un nou imbold consumatorilor, care deja sunt motorul celei mai rapide creşteri economice din bloc.
Ponta caută deja să dezlege baierele pungii. Săptămâna aceasta el a propus reduceri din ce în ce mai mari şi accelerate ale TVA-ului, care fuseseră plănuite pentru ianuarie. La o dezbatere care a avut loc miercuri în Parlamentul României, ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a declarat că, deşi măsurile vor duce la un deficit bugetar mai grav decât era anticipat, ţara tot nu va depăşi limita de 3% impusă de UE.
Întrebarea care se pune este cât de departe va merge relaxarea fiscală a lui Ponta? Chiar şi înainte de fi prins în acest scandal, el aprobase modificări legislative pentru diminuarea TVA-ului la alimente. Comisia Europeană avertiza la acel moment că deficitul bugetar s-ar putea umfla la loc anul viitor, dincolo de limitele existente, dacă se vor implementa reducerile.
Aşadar, chiar şi dacă va supravieţui investigaţiei pentru corupţie, Ponta e posibil să fi dus economia exact acolo de unde plecase.
Articol de Andra Timu
Traducere: Andrei Suba