Începând cu această săptămână, guvernul de la Bucureşti va fi condus de preşedintele unui partid care nu a candidat niciodată la alegeri şi, dacă ar face-o, nu ar depăşi pragul de acces. Gabriel Oprea, liderul UNPR care nici nu figurează în sondaje, a preluat marţi temporar funcţia de prim-ministru, după ce social-democratul Victor Ponta a cerut suspendarea sa pe motiv de boală.
Ponta a părăsit duminică spitalul particular din Istanbul, în care a fost operat la genunchi în urma accidentului avut într-un meci de baschet. Ponta a declarat într-un interviu telefonic că are nevoie de 28 de zile de recuperare şi a propus preşedintelui să-l desemneze în fruntea guvernului, cu caracter temporar, pe vicepremierul şi ministrul de interne Gabriel Oprea. Potrivit opoziţiei, Ponta a fugit de fapt în Turcia din cauza anchetei împotriva sa.
Alina Gorghiu, copreşedintele principalului partid de opoziţie PNL, a riscat să afirme şi că Ponta se pregăteşte de „o retragere mai onorabilă”. În opinia altora, printre care se află şi fostul preşedinte Traian Băsescu, nici vorbă de aşa ceva. Băsescu a apreciat că acela care consideră important să anunţe personal ieftinirea medicamentelor cu 20% şi reducerea TVA de la 24 la 19 procente, nu se poate pregăti de retragere. Decizia politică de miercuri privind reducerea TVA a fost postată de către Ponta pe pagina sa de socializare, după ce la sfârşitul săptămânii trecute a fost vizitat de ministrul său de finanţe.
Între timp, miercuri Ponta a primit veşti proaste din zona DNA. Urmărirea penală a fost extinsă împotriva prietenului şi fostului său coleg de partid Sebastian Ghiţă, căruia i s-a interzis nu doar părăsirea domiciliului dar şi exercitarea mandatului său de deputat. O decizie similară îl poate aştepta şi pe premier dacă vine acasă. Primul ministru social-democrat a recunoscut că nu a vorbit cu preşedintele liberal al României de când, la 5 iunie, acesta l-a somat să demisioneze din cauza anchetei penale împotriva sa.
Între cei doi politicieni a existat şi anterior doar o colaborare exclusiv instituţională, care s-a transformat acum în duşmănie făţişă. Această relaţie este demonstrată de faptul că Klaus Iohannis a fost dispus să desemneze un premier interimar doar după ce Ponta i-a trimis un certificat medical.
Pe de altă parte, preşedintele l-a desemnat pe candidatul său la postul de director al SIE, funcţie vacantă de şapte luni, fără a se fi consultat cu majoritatea parlamentară. Social-democraţii au şi afirmat că nu îl vor susţine pe liberalul Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim ministru, care a îndeplinit această funcţie şi înainte de 2012, anul numirii sale în funcţia de prim ministru.
Cei ce se ocupă de sondajele de opine nu acordă o importanţă separată susţinerii UNPR care „dă” primul ministru. Partidul este numit în mod ironic drept „partidul interesului naţional” cu referire la modul în care îşi alege partenerii prevalându-se de interesul naţional. În primul său interviu în calitate de premier interimar, Oprea a evidenţiat că partidul său serveşte interesul naţional şi îşi respectă cuvântul. Totodată a recunoscut că a discutat şi zilele trecute cu liderul PNL care intenţionează să dea jos guvernul, vorbind despre acesta ca despre prietenul său. După alegerile din 2008, UNPR care s-a rupt din PSD a rămas la guvernare ca aliat al PDL, dar la alegerile din decembie 2012 a candidat din nou împreună cu social-democraţii obţinând 10 mandate de deputat şi 3 de senator. De atunci a atras alţi 45 de parlamentari din alte partide şi, spre bucuria naţionaliştilor români, înlocuieşte cu succes UDMR.
NÉPSZABADSÁG (Ungaria), 25 iunie 2015
Articol de Levente Szőcs
Traducerea Imola Stănescu