Director al Departamentului Relaţii Internaţionale al Radio Vaticana din anul 2004, Giacomo Ghisani a fost numit în urmă cu câteva zile director adjunct al noului Secretariat pentru Comunicare, instituit la sfarşitul lunii iunie de Papa Francisc. Decizia Suveranului Pontif a fost determinată de actualul context comunicaţional, caracterizat de dezvoltarea mijloacelor digitale. De altfel, dezvoltarea media în epoca digitală a constituit şi tema prezentată la Conferinţa Media2020 de Giacomo Ghisani, care a subliniat pentru Radio România că este vorba de o revoluţie aflată în plină desfăşurare.
“Provocarea constă în felul în care vom reusi să profităm de oportunităţile oferite. Aceste oportunităţi înseamnă că trebuie să continuăm să rămânem fideli tradiţiilor noastre, adică să ne păstrăm credibilitatea în ochii şi – pentru noi şi voi, ca radio – în urechile publicului, dar şi să fim inovativi, atât din punctul de vedere al produsului pe care îl oferim, cât şi al modului în care prezentăm şi distribuim acest produs. Iar provocarea digitală, într-un fel, multiplică oportunităţile. Important este să reuşim să le valorificăm în cel mai bun mod posibil”.
Organizând, împreună cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), conferinţa de la Bucureşti, Radio România şi-a demonstrat rolul de legătură între lumi şi culturi diferite, spune Giacomo Ghisani.
“Prin organizarea acestei conferinţe, aţi reuşit foarte bine să deveniţi o punte între culturi şi zone geografice şi geopolitice diferite. Este pentru prima dată când particip la un eveniment co-organizat de ABU, şi ştiu foarte bine că acest lucru a fost posibil datorită determinării Radio România, care a devenit promotor al acestei întâlniri între culturi şi, indirect, între popoare, pentru că noi, în calitate de servicii publice de radio şi televiziune, avem într-un fel ambiţia de a ne reprezenta propriile identităţi naţionale şi propriul public. De aceea, această întâlnire ne stimulează să mergem în direcţia bună. Aşadar, permiteţi-mi să mulţumesc Radio România pentru remarcabila implicare şi pentru rolul său de leadership în radiofonia europeană”.
Giacomo Ghisani şi-a exprimat aprecierea pentru proiectele culturale off air promovate de Radio România – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radiofonice, Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova sau Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, în cadrul căruia in ultimii ani au fost realizate duplexuri Radio România – Radio Vaticana.
“Voi ne învăţati să interpretăm într-un mod complet inovativ şi curajos conceptul de serviciu public care, pe lângă activităţile on air şi online, creeaza şi o mişcare culturală şi socială, care pune în evidenţă funcţia responsabilităţii de acest tip pe care o au posturile publice. Şi voi interpretaţi acest aspect într-un mod care a devenit o reţetă de mare succes. Târgul de carte Gaudeamus este cea mai importantă manifestare de profil din ţară. Acest lucru ne arată că, atunci când lucrurile sunt făcute cu obiective foarte clare şi deplina conştiinţă a propriului rol şi a propriei responsabilităţi de tip social, răspunsul există, pentru că ascultătorii noştri înţeleg sensul profund care derivă din această implicare.”
Începând cu anul 2012, Radio România a participat alături de Radio Rai şi Radio Vaticana la proiectele editoriale destinate promovarii dialogului intercultural în Europa, promovate de serviciul public de radio din Italia: Santiago de Compostela, Via Francigena del Sud Roma – Ierusalim sau Via Francigena del Nord. După un proiect similar realizat în 2013 în Bucovina, în acest an Radio Vaticana va fi alături de Radio România şi Radio Rai pentru o serie de emisiuni dedicate promovării patrimoniului cultural şi spiritual din vestul României, unde trăieşte o importantă comunitate italiană. Giacomo Ghisani a amintit şi prezenţa Preşedintelui Director General al Radio România, Ovidiu Miculescu, la audienţa acordată de Papa Francisc în 2014 jurnaliştilor de la Rai, cu ocazia aniversării celor 90 de ani de la fondarea serviciului public de radio din Italia şi a celor 60 de televiziune. Radio România a fost singurul serviciul public dintr-o ţară majoritar ortodoxă invitat la acest eveniment.
“Îmi amintesc foarte bine frumoasa audienţa acordată de Papa Francisc jurnaliştilor de la Rai, dar şi reprezentantilor serviciilor publice de radio şi televiziune membre ale Uniunii Europene de Radioteleviziune (EBU). A fost, aşadar, o atenţie acordată nu numai Rai, ci serviciilor publice în general, tocmai datorită importantei lor funcţii în beneficiul societăţii. Proiectul pe care îl vom realiza împreună în acest an va fi cu siguranţă o experienţă stimulantă. Am promovat astfel de proiecte împreună în alte ţări şi în acest an ne bucurăm ca jurnalista Monia Parente ne va reprezenta în România. Ce înseamnă aceste iniţiative? Înseamnă călătorii radiofonice care îţi aduc un plus de experienţă deosebită. De obicei, ca reprezentanţi ai posturilor de radio şi televiziune, ne împărtăşim experienţele în cadrul unor reuniuni. În schimb, aceste proiecte îţi aduc şi o experienţă trăită în mod direct şi intens, însoţindu-ne, în acelaşi timp, ascultătorii, într-o căutare continuă. Pentru că ideea de a parcurge pe jos o anumită zonă, aduce întotdeauna dorinţa sau fascinaţia căutării, aşa că îi vom ajuta pe ascultătorii noştri să caute împreună cu noi ceva nou, frumos şi profund.”
Autor: Iuliana Anghel