Andrei Ioniţă, un tânăr de 22 de ani, a câştigat premiul I pentru violoncel la Concursul Internaţional Ceaikovski, unul din cele câteva foarte puţine concursuri internaţionale cu cel mai mare prestigiu şi cea mai mare dificultate. Andrei Ioniţă a absolvit Şcoala de Muzică în Bucureşti, la clasa profesoarei Ani-Marie Paladi, apoi a studiat în Germania, la Unversitatea de Arte din Berlin, sub îndrumarea lui Jens-Peter Mainz. Ce înseamnă un asemenea premiu pentru cariera unui muzician şi care au fost impresiile lui Andrei aseară târziu după Concertul de Gală din celebra Sală Ceaikovski a Conservatorului din Moscova ne spune corespondentul RRA Alexandr Beleavski.
Reporter: Violoncelistul a devenit primul interpret român care a câştigat premiul I şi medalia de aur la Concursul Ceaikovski. La cei 22 de ani ai săi, este şi unul dintre cei mai tineri câştigători ai prestigiosului concurs internaţional care, anul acesta, s-a desfăşurat nu doar la Moscova, cât şi la Sankt Petersburg, unde de altfel au concurat şi violonceliştii. Ca nivel, Concursul Ceaikovski, ce se desfăşoară o dată la patru ani şi a ajuns acum la a XV-a ediţie, este unul din cele mai importante din lume.
Andrei Ioniţă: Nivelul acestui concurs a fost incredibil de ridicat. Ca prestigiu, repet, este, nu că aş vrea să mă laud, este poate chiar cel mai cunoscut cunoscut de muzică clasică. A fost urmărit de milioane de oameni online live. M-am bucurat, în primul rând, să cânt muzica lui Ceaikovski şi a lui Şostakovici în oraşul lor natal, în Sankt Petersburg. Reacţia publicului a fost extraordinar de călduroasă. Juriul a fost alcătuit din violoncelişti cunoscuţi de talie internaţională, precum Mischa Maisky, a fost şi directorul artistic al Carnegie Hall. S-ar putea să primesc o invitaţie şi acolo, la New York. Să zic au fost mari profesori de violoncel şi violoncelişti cunoscuţi şi faptul că am avut şansa să cântăm în faţa lor a reprezentat deja o mare oportunitate şi faptul că m-au apreciat atât de mult şi că mi-au oferit Premiul I este o bucurie şi mai mare. Absolut fiecare etapă a fost incredibil de stresantă şi mai ales acele momente de dinainte de a intra pe scenă sunt foarte dificile. Mă bucur că am reuşit să trec peste ele, mă bucur că am reuşit să-mi stăpânesc emoţiile pe scenă şi cel mai important este să câştigi bătălia cu tine însuţi, cu psihicul şi până la urmă să te reprezinţi în cea mai bună formă în faţa publicului şi până la urmă în faţa ta. Iată că am ajuns până aici.
Reporter: Dar valoarea concursului nu este determinată doar de nivelul său artistic, ci şi de oportunităţile ce se deschid în faţa laureaţilor şi aceasta nu în ultimul rând datorită co-preşedintelui concursului, marele dirijor Valery Gergiev, directorul artistic al celebrului Teatru de operă şi balet Mariinsky din Sankt Petersburg şi considerat a fi unul din cei mai buni manageri în domeniul muzicii clasice.
Andrei Ioniţă: Imediat după concertul de mâine seară din Sankt Petersburg va trebui să plecăm în turneu în Finlanda, alături de maestrul Gergiev, vom cânta iarăşi acolo, am auzit ceva şi de Lituania şi de Germania. În luna noimebrie am primit o invitaţie la un turneu în China şi mi s-a tot spus că vor mai veni invitaţii. În anul viitor voi cânta şi la Bucureşti, ca solist, atât cu Orchestra Radio, cât şi cu Filarmonica din Bucureşti şi da, să vedem ce va mai urma.
Reporter: Deocamdată, Andrei Ioniţă doreşte să-şi termine studiile muzicale la Berlin şi dacă va fi posibil să-şi continue cariera artistică în capitala germană.
Andrei Ioniţă: Sunt la Berlin, încă studiez. Termin anul viitor. Mă mai hotărăsc încă unde voi merge la master, dar mi-ar face mare plăcere să rămân în Berlin. Este un oraş absolut extraordinar şi din punct de vedere cultural ai o deschidere foarte mare, sunt extraordinar de mulţi artişti, mulţi artişti tineri cu care poţi face cunoştinţă şi poţi crea noi legături.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 iulie