Situaţia Greciei este în continuare urmărită cu maximă atenţie de presa internaţională. Însă ziarele străine acordă spaţii ample şi crizei financiare care se prefigurează în China.
Premierul grec „a fost primit ca un erou în Parlamentul European, de către aliaţii de stânga, dar şi de naţionaliştii de extremă dreapta care speră că Grecia este pe cale să iniţieze dezmembrarea zonei euro şi a Uniunii Europene”, scrie Kathimerini sub titlul „Tsipras promite reforme în faţa Parlamentului European divizat”. Grecia „propune să ia măsuri în domenii cruciale, precum taxele şi pensiile, încă de săptămâna viitoare”, detaliază Washington Post. Totuşi, planul propus de Atena pentru a obţine un credit pe trei ani nu-i convinge pe economişti, care prevăd în continuare ieşirea Greciei din zona euro, „în decurs de patru zile”, după cum estimează The Telegraph. „Grexit-ul ar fi mai costisitor pentru zona euro decât o ştergere a datoriei”, consideră însă Le Monde, plasând nota de plată la 227 de miliarde de euro. Astfel că „Franţa refuză ieşirea Greciei din zona euro”, după cum anunţă premierul Valls, citat de Le Monde. Şi totuşi, se pare că există deja un plan detaliat referitor la ieşirea Atenei din zona euro, „care include şi un program de asistenţă umanitară pentru poporul elen şi care, la nevoie, ar putea fi extins pentru ţări ca România şi Bulgaria, dacă vor avea de suferit ca urmare a unui astfel de demers”, notează cotidianul spaniol El Mundo. New York Times crede că „a sosit momentul ca Grecia să renunţe la moneda euro”, având în vedere că ar fi un rău exemplu pentru alte ţări. „Migrenele Europei abia încep”, conchide Wall Street Journal, cu explicaţia că „chiar dacă renunţă la moneda unică, Grecia va avea în continuare acces la miliarde din fondurile blocului comunitar, iar acesta va fi un precedent minunat pentru Portugalia şi Spania”. În acelaşi timp însă, „Grexit-ul ar fragiliza moneda unică”, remarcă Financial Times, în vreme ce The Telegraph atenţionează că nu criza din Grecia, ci cea din China este realmente îngrijorătoare.
„Bursele din China continuă căderea liberă”, în situaţia în care aproape 700 de firme cer suspendarea tranzacţionării acţiunilor lor, relatează The Guardian. The Times avertizează că „prăbuşirea bursei chineze ar putea anunţa o accelerare a încetinirii creşterii economice” a gigantului asiatic, iar Wall Street Journal constată că „guvernul chinez a încercat zadarnic să împiedice dezastrul, combătând deschis forţele pieţei cărora se angajase să le acorde un rol mai mare”.
Preşedintele chinez se află între timp în Rusia, unde are loc summitul economiilor emergente BRICS şi unde, citat de agenţia Tass, Vladimir Putin afirmă că „Federaţia Rusă poate depăşi dificultăţile actuale doar unindu-şi eforturile cu China”. Prin eforturi proprii, „Rusia construieşte instalaţii antirachetă în Crimeea”, relatază Gazeta Wyborcza, citându-l pe vicepremierul rus Rogozin, responsabil cu industria armamentului. Iar „NATO face aplicaţii la o bază militară construită de ruşi în Georgia”, după cum citim în Nezavisimaia Gazeta, care nu uită să menţioneze că Tbilisi aşteaptă să primească, anul viitor, Planul de acţiune în vederea aderării la alianţa nord-atlantică.
Adriana Buzoianu, RADOR
* * * * *