Aflata la a patra editie, Caravana Muzeelor invita copiii de 6-10 ani sa cunoasca mai bine Bucurestiul. Astfel, opt muzee bucurestene vor gazdui, pe durata vacantei de vara, ateliere de educatie cultural-artistica. Caravana Muzeelor 2015 este organizata de Global Mindscape, Muzeul Municipiului Bucuresti (MMB), Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar, Muzeul National al Pompierilor – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si Muzeul National Tehnic Prof. Inginer Dimitrie Leonida.
Urcati copiii in Caravana Muzeelor in perioada 15 iulie – 4 septembrie 2015 , de miercuri pana vineri, incepand cu ora 10.00 (aproximativ doua ore). Prin intermediul jocului si al artelor copiii vor descoperi, pe intelesul lor, cateva secrete ale muzeelor si tehnici artistice inspirate de obiectele de pret gazduite de acestea. Pe care, fireste, le vor experimenta: cu pensula in mana si foaia alba in fata, prin lucrari in creion, pastel, tempera, modelaj sau chiar linogravura. Caravana Muzeelor a fost initiata in anul 2012, numarul de muzee implicate fiind de cinci. O noutate a acestei editii este implicarea ampla a Muzeului Municipiului Bucuresti: cinci sedii ale acestei institutii importante pentru cunoasterea orasului participa in proiect pentru prima data, gazduind grupurile de copii curiosi si creativi.
Atelierele de vacanta debuteaza in zilele de 15-17 iulie la Muzeul Theodor Aman (MMB), unde povestim despre Viata cotidiana in lucrarile lui Theodor Aman : descoperim viata cotidiana in Bucurestiul secolului al XIX-lea prin intermediul lucrarilor realizate de Theodor Aman, artist apreciat in epoca si fondator al Scolii de Belle-Arte din Bucuresti, iar in cadrul aplicatiilor practice abordam pictura pe lemn fata-verso si linogravura.
La Muzeul de Arta Vasile Grigore – pictor si colectionar (22-24 iulie) copiii au ocazia sa descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalitati portretizate de diversi artisti, precum detalii despre colectia de arta traditionala romaneasca. La ateliere abordam tehnici speciale: pictam cu acrilic pe placaj preparat de forma patrata sau decoram o traistuta: invatam sa realizam o bordura cusuta, apoi pictam motive decorative pe campul central.
A treia saptamana (29-31 iulie) este dedicata ciclului intitulat Istoria unei familii, mai precis familiei Macovei: Colectia de Arta Ligia si Pompiliu Macovei (MMB). Vizitam cladirea care adaposteste colectia arhitectului diplomat Pompiliu Macovei si a sotiei acestuia, pictorita Ligia Macovei, iar la aplicatia practica pictam cu acrilic pe carton panzat inspirati de picturile din muzeu. Pasiunea de a colectiona a celor doi soti Macovei a inceput cu arta populara. Vom pasi pe urmele lor, iar la atelierul de joi, 30 iulie, vom picta un vas de ceramica decorat cu motive traditionale romanesti.
Urcati copiii in Caravana Muzeelor folosind adresa caravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932
Taxa de participare (include materialele folosite si accesul in muzeu):
10 lei / copil / atelier