Europenii speră că de acum înainte Iranul va avea un rol constructiv la nivel global – după cum s-a exprimat, ieri, la Bruxelles, ministrul britanic de externe, Philip Hammond, la reuniunea şefilor diplomaţiilor europene. Potrivit ministrului francez de externe, Laurent Fabius, acordul cu Iranul trebuie privit ca ‘o acţiune diplomatică majoră, în speranţa că Teheranul va putea să ajute la soluţionarea altor conflicte din acea regiune fierbinte. Opinia ministrului român de externe, Bogdan Aurescu, în relatarea corespondenteinoastre la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.
Reporter: Miniştrii au salutat Acordul de la Viena privind dosarul nuclear iranian şi au avut un schimb de opinii legate de implicaţiile pe care documentul le are acum pentru situaţia regională. În intervenţia sa, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a remarcat importanţa implementării planului comun de acţiune şi a salutat acordul încheiat între AIEA şi Iran ce urmează să clarifice chestiunile nerezolvate din trecut privind programul nuclear iranian.
Bogdan Aurescu: Din punct de vedere regional este important ca în relaţia dintre UE şi Iran să găsim acele modalităţi prin care Iranul poate să fie angajat într-un exerciţiu pozitiv în plan regional pentru soluţionarea crizelor din Siria, din Yemen, pentru combaterea Statului Islamic, respectiv a fenomenului terorist în ansamblul său.
Reporter: Marea Britanie, Franţa, Rusia, SUA şi China, toate cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, dar şi Germania au încheiat pe 13 iulie, după ani de negocieri, un acord cu Iranul ce vizează să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.
Realizator: În timp ce liderii politicii discută despre punerea în practică a acordului nuclear, mediul de afaceri occidental aşteaptă începerea ridicării efective a sancţiunilor economice, pentru a-şi valorifica oportunităţile în Iran.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 iulie