Muzica ocupă un loc esenţial în viaţa cotidiană a fiecăruia. Dar de ce oamenii iubesc un gen muzical sau altul? Asta a dorit să descopere o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie), condusă de dr.David Greenberg. «În trecut, cercetările au arătat că preferinţele muzicale au strânsă legătură cu personalitatea. Dar noi nu aveam informaţii cu privire la influenţa muzicii asupra modului de gândire, stilului de învăţare sau temperamentului. Am decis aşadar să studiem cum influenţează aceste elemente alegerile noastre muzicale», precizează autorii studiului.
Pentru cercetarea lor, ei s-au bazat pe două tipuri de temperamente foarte diferite: empaticii şi raţional-cartezienii. Au adunat apoi 4.136 de participanţi recrutaţi de pe «myPersonality», o aplicaţie Facebook. Apoi i-au împărţit în patru grupe înainte de a face nişte experienţe. La început, participanţii au completat cu chestionar cu caracteristicile lor psihologice. Apoi cercetătorii i-au pus să asculte 26 de genuri muzicale diferite. După care, participanţii le-au răspuns cercetătorilor la nişte întrebări cu privire la preferinţele lor muzicale.
Rezultatele acestui studiu, publicate în revista «Plos one», au evidenţiat că cei care aveau un temperament empatic preferau muzica liniştită: folk, country, cântece de autori, pop rock. În timp ce aceia care aveau un profil mai raţional erau atraşi mai mult de muzică mai violentă ca hard rock, punk, dar şi de muzici mai complexe ca cea clasică şi contemporană.
«Ne-am finalizat apoi cercetarea şi am evidenţiat că empaticii erau atraşi de o slabă energie muzicală, de blândeţe, senzualitate, de muzica tristă şi profundă emoţional. În timp ce raţionalii căutau emoţii tari, tensiune, dar şi pasiune. De asemenea, ei erau atraşi mult de muzicile foarte cerebrale şi complexe», au conchis autorii studiului.
www.lesoir.be – 24 iulie
Rodezia Costea