Spada Titanilor, înaltă de peste 4 metri, confecţionată pentru Festivalul Sighişoara Medievală, a fost implantată în această după-amiază într-o stâncă din Cetatea Medievală. Creaţia participanţilor la această a 23-a ediţie a evenimentului mureşean îşi aşteaptă acum omologarea pentru a fi inclusă în Cartea Recordurilor. Corespondentul nostru Raul Matiş ne-a transmis că pentru realizarea sistemului de prindere a fost perforată stânca, iar în fantă a fost montată o teacă, fixată de stâncă cu adezivi speciali.
Reporter: Dan Gliga, sunteţi directorul tehnic al Festivalului Sighişoara Medievală 2015. Ce presupune această spadă a Titanilor.
Dan Gliga: Spada, în sine, a fost realizată din oţel, avem o lungime de 453 de centimetri, lăţimea lamei este de 20 de centimetri, grosimea lamei este de 2 centimetri. Mai există şi blazoanele, care vor fi montate, din tablă de cupru. Pe lângă asta, la nivelul mânerului sunt cele două capete de lup care ornamentează această spadă.
Reporter: Cât cântăreşte spada?
Dan Gliga: Spada are o greutate de 135 de kilograme.
Realizator: La cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală s-au stabilit 3 recorduri mondiale: cel mai mare drapel suspendat, cea mai mare spadă ornamentală şi cel mai mare covrig rotund. Pe plan naţional s-a dorit, însă, doborârea a încă unui record, prin confecţionarea celei mai mari măşti populare – de aproape 5 metri înălţime şi peste 3 metri lăţime. Festivalul Sighişoara Medievală s-a desfăşurat anul acesta sub genericul „Menestreli şi Trubaduri – 5 secole de muzică şi teatru medieval”.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie