În Republica Moldova, consultările dintre partidele proeuropene privind nominalizarea unui premier sunt în impas, deoarece forţele care au format noua alianţă nu sunt de acord cu desemnarea Maiei Sandu la şefia Executivului. Negocierile au fost amânate azi pentru a doua oară, după ce candidata Partidului Liberal Democrat a impus unele condiţii.
Corespondenţă de la Radio Chişinău – Reporter: Ala Boţan – Ministrul în exerciţiu al educţiei, Maia Sandu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la funcţia de prim-ministru a comentat în premieră în această dimineaţă, pe o reţea de socializare, condiţiile sale pentru a accepta această funcţie. Maia Sandu sugerează că ar trebui schimbate conducerea Băncii Naţionale, pentru că, altfel, nu-şi poate asuma responsabilitatea pentru politica economică şi financiară a statului şi realiza toate măsurile pentru a obţinerea unui program cu Fondul Monetar Internaţional. Maia Sandu subliniază că în primele zile ale activităţii sale noul guvern trebuie să vină cu un plan de măsuri anticriză, care va include şi reducerea semnificativă a cheltuielilor publice.
Condiţiile cerute de Maia Sandu par să nemulţumească celelalte două componente ale alianţei nou-create şi nu este exclus ca PLDM să fie nevoit să propună un alt candidat. Maia Sandu s-a remarcat în funcţia de ministru al educaţiei, prin reforma pe care o promovează în acest domeniu, dar şi prin poziţii dure referitoare la corupţie atât în sistemul de învăţământ, cât şi în administraţia publică în general. Ea a declarat în mai multe interviuri că Republica Moldova este un stat captiv şi afectat grav de corupţie. Uniunea Europeană a suspendat finanţările prevăzute pentru acest an, condiţionând reluarea acestora cu semnarea unui program cu Fondul Monetar Internaţional, care va fi una dintre priorităţile viitorului guvern.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 27 iulie