A început instalarea a peste 30.000 de contoare inteligente în România, prin intermediul companiilor locale de distribuție a energiei electrice. Măsura vine ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a acestui proiect pilot. Instalarea la scară largă a contorului digital, este programată să înceapă în 2016, în funcție de aprobarea proiectului de către ANRE, și va acoperi, treptat, în următorii ani, întreaga bază de 2,7 milioane de clienți ai Enel Distribuție din România.
Astfel, se vor instala circa 11.400 de contoare inteligente în zona Muntenia, dintre care peste 10.500 de unități sunt alocate clienților rezidențiali și alte 900 de contoare vor fi instalate pentru clienții business. În zona Dobrogrea, 10.000 de contoare inteligente vor fi instalate în județul Călărași și într-unul din cartierele din Constanța. În același timp, în Timiș, peste 4.100 de clienți vor beneficia de această nouă tehnologie. Tot în zona Banat, un număr de 3.100 de unități vor fi instalate în Arad, în timp ce alte 2.800 de noi contoare sunt programate a fi înlocuite în Deva.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților. Prin sistemul de contorizare inteligentă se pot realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Clienții vor fi facturați pe baza datelor actualizate, transmise de contor, se va renunța la estimări de consum, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.
Pentru prima dată, clienții vor putea să acceseze informații detaliate și actualizate despre consumul lor de energie electrică, fie prin ecranul de afișare al contorului, fie prin intermediul unui computer personal. Această monitorizare în timp real le va permite să își facă o planificare adecvată a consumului de energie electrică.
Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.
RADOR – 31 iulie