Începând de astăzi, salariile de bază ale personalului nedidactic din învăţământ şi din bibliotecile universitare se majorează cu 12%. Tot de astăzi, vor avea salarii mai mari şi 48 de înalţi demnitari, prin ordonanţă de urgenţă. Actul normativ a generat o serie de controverse, despre care ne vorbeşte Mihaela Dragomir.
Reporter: Ordonanţa de urgenţă prin care se majorează salariile celor 48 de înalţi demnitari a fost publicată deja în Monitorul Oficial. Ea a fost adoptată de guvern la începutul lunii iulie, într-o şedinţă a Executivului, prezidată de premierul interimar, Gabriel Oprea, în timp ce primul ministru Victor Ponta se afla în Turcia pentru a se opera la genunchi. Întors în ţară, pe 10 iulie, premierul Victor Ponta anunţă că va anula noile prevederi prin care se măresc doar salariile demnitarilor de la 1 august, înaintea majorărilor promise şi celorlalţi bugetari, prin Legea salarizării, lege care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie.
Într-o postare de Facebook, preşedintele Klaus Iohannis califica drept lipsă de coerenţă a actului guvernamental faptul că Executivul adoptă o decizie şi apoi prim-ministrul vrea să revină asupra ei. La rectificarea bugetară din această săptămână, Guvernul a aprobat, totuşi, banii necesari creşterii salariilor celor 48 de înalţi demnitari, dar premierul Victor Ponta anunţa că va ceda diferenţa primită după majorare echipei de baschet a Clubului Steaua. Recent, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţa că va propune Parlamentului să anuleze această ordonanţă. Documentul stabileşte că salariile cele mai mari le vor avea preşedintele României, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, premierul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 august