Prinţul Charles a afirmat despre Transilvania un lucru pe care nu l-a spus încă nimeni altcineva.
Fiul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii este împotriva desfiinţării micilor gospodării de pe Terra, de aceea le susţine pe acestea şi în domeniile sale din Transilvania. În opinia sa, timp de secole societatea „a neglijat natura şi a exploatat mediul”, „luăm totul, dar nu dăm înapoi nimic”. Într-un interviu acordat BBC Radio 4, prinţul moştenitor a vorbit despre domeniile sale din Transilvania, unde se face o bună gospodărire a pământului, şi a opinat că Transilvania poate fi cheia salvării planetei.
După cum a formulat, în centrul activităţilor gospodăreşti ar trebui pusă biodiversitatea şi ar trebui păstrat mediul acesta şi pentru nepoţi. „Nu trebuie să ne gândim la natură ca la ceva ce există separat de noi, undeva, şi ceea ce folosim, de fapt exploatăm” – a spus Prinţul Charles.
Prinţul a vorbit şi despre faptul că gospodarii din Transilvania cosesc şi astăzi fânul manual, ţin una sau două vaci şi transportă laptele cu căruţa trasă de cai. Aceste forme strămoşeşti de viaţă trebuie păstrate, iar munca micilor gospodari are o importanţă vitală pentru menţinerea siguranţei alimentelor şi nu ar trebui lăsat ca toate să fie produse de marile întreprinderi – a fost răspunsul la remarca moderatorului, potrivit căreia aceste practici de „modă veche” nu se mai pot menţine.
Potrivit unei sinteze a interviului apărută în ediţia electronică a publicaţiei britanice „Mirror”, prinţul a subliniat că menţinerea gospodăririi agro-ecologice este posibilă şi acesta a fost şi motivul pentru care în urmă cu câţiva ani s-a decis să aplice această direcţie pe domeniile sale din Transilvania şi s-a demonstrat că astfel se pot păstra foarte multe lucruri necesare rămânerii noastre cât mai lungi pe acest pământ.
Traducerea: Imola Stănescu