Presa internaţională încearcă să răspundă întrebării „care este cea mai mare problemă a Europei la ora actuală?”. Răspunsul pare să îl dea cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care într-un interviu difuzat la postul de televiziune ZDF afirmă că noile valuri de refugiaţi „ar putea preocupa Europa mai mult decât problema Greciei sau stabilitatea zonei Euro”. După atacurile petrecute în ultima perioada împotriva unor centre de refugiaţi din Germania dar şi ciocnirile înregistrate în ţări precum Grecia sau Spania între imigranţi şi forţele de ordine, The New York Times notează că Angela Merkel numeşte problema migraţiei „următorul proiect european major care trebuie să demonstreze capacitatea de a acţiona în comun”. Angela Merkel subliniază că trebuie diferenţiat între migranţii care au nevoie de azil din cauza războaielor sau a altor pericole din ţara lor şi cei care caută oportunităţi economice, mai scrie The New York Times.
În Grecia, responsabili de rang înalt susţin că guvernul ar putea solicita în scurt timp un vot de încredere în parlament. Kathimerini scrie că premierul şi executivul au nevoie de o confirmare a încrederii în urma revoltei parlamentarilor din partidul de guvernământ Syriza, care s-au opus făţiş programului convenit cu creditorii internaţionali. Iar publicaţia To Vima din Grecia precizează că partidul socialist PASOK nu are de gând să susţină guvernul Tsipras dacă acesta va solicita în parlament un vot de încredere.
În estul Europei, criza din Ucraina menţine treaz interesul presei şi aflăm din ROSBALT că autorităţile de la Kiev acuză Federaţia Rusă că a sporit prezenţa militarilor săi la frontiera cu Ucraina. Potrivit datelor Serviciului pentru Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, citat de ROSBALT, numărul militarilor ruşi aflaţi la frontieră a crescut în ultima vreme la 50.000 iar pe teritoriul Donbassului se află în jur de 9.000 de soldaţi ruşi, restul fiind bazaţi în regiunea rusească Rostov. UNIAN scrie că președintele Ucrainei a calificat drept o „sfidare la adresa lumii civilizate” vizita pe care omologul său rus Vladimir Putin o efectuează în Crimeea, existând riscul să sporească tensiunea creată în estul Ucrainei. De cealaltă parte, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că evenimentele din ultimul timp par să indice că autorităţile de la Kiev se pregătesc de o ofensivă. Potrivit TASS, responsabilul rus atrage atenţia că situaţia este asemănătoare cu cea din august anul trecut, când – cităm – „armatei ucrainene i s-a ordonat să lanseze o ofensivă” sau cu cea din ianuarie, când – potrivit lui Lavrov – „s-a încercat rezolvarea situaţiei din teren cu forţa”.
Caracterul dinamic al contextului internaţional de securitate este reflectat şi de mişcările de tehnică militară grea pe care marina Statelor Unite le efectuează în estul Europei. Corpul de Infanterie Marină a Statelor Unite din Europa anunţă că tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare sunt dislocate în Bulgaria pentru a susţine aliaţii NATO şi internaţionali. În cadrul Black Sea Rotational Force, tehnica militară va fi amplasată la poligonul Novo Selo, chiar dacă forţa îşi are sediul la baza aeriană Kogălniceanu din România, scrie Stars and Stripes. „Unitatea este parte a efortului mai larg american de a sprijini aliații est-europeni speriaţi de anexarea de către Rusia a Crimeii, anul trecut, de susţinerea ei pentru separatiștii din estul Ucrainei și de agresivitatea tot mai mare a Moscovei pe mare și în aer”, comentează Stars and Stripes.
Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR