Criza migranţilor continuă să fie prioritatea absolută a guvernelor europene în contextul în care traficul de persoane, ciocnirile violente şi pierderile de vieţi omeneşti sunt aspecte deja intrate în peisajul cotidian. După ce patru persoane au fost arestate în urma dramei din Austria soldată cu 71 de decese, un al cincilea suspect a fost reţinut de poliţia din Ungaria, informează BusinessInsider. Potrivit autorităţilor, este vorba de un cetăţean bulgar. ABC online comentează că „un număr fără precedent de persoane din Orientul Mijlociu şi Africa se avântă în călătorii periculoase către Europa, pe mare şi pe pământ. Mânaţi de frică, foame şi lipsuri, sute de oameni au murit încercând să traverseze Meditarana pe parcursul acestui an”. În contextul în care autorităţile de la Berlin estimează că numărul imigranţilor va ajunge la 800.000 în acest an, purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, a declarat că Germania se aşteaptă la o distribuire mai echitabilă a imigranţilor între state europene, anunţă publicaţia Bild. Iar Spiegel completează tabloul şi aminteşte că pe lângă persoanele provenite din Siria sau Afganistan, Germania se confruntă cu un val de imigranţi şi din Balcani. „Peste o treime dintre solicitanţii de azil din Germania provin din Abania, Kosovo şi Serbia. Tineri, săraci şi deziluzionaţi, ei caută un viitor mai bun însă foarte puţini dintre ei vor putea rămâne în Germania”, comentează Spiegel. Publicaţia atrage atenţia însă că o mare parte a mediului de afaceri din Germania vede recentul aflux de refugiaţi drept o oportunitate pentru companii să crească şi să îşi asigure prosperitatea pe termen lung: „Multe companii cer ridicarea interdicţiilor birocratice pentru ca noii sosiţi să intre cât mai rapid pe piaţa muncii”. Din La Stampa aflăm că Germania, Franţa şi Marea Britanie solicită organizarea unui summit UE pentru rezolvarea problemei imigranţilor. Miniștrii de interne ai celor trei țări doresc noi reguli de identificare și de soluţionare a cererilor de azil ale imigranților şi subliniază necesitatea de a crea noi centre de primire în Grecia și Italia. Între timp, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a anunţat o reuniune pe această temă care va avea loc cu ocazia viitoarei Adunări Generale ONU de la 30 septembrie, mai precizează La Stampa.
Presa internaţională urmăreşte în continuare şi cele mai recente evoluţii politice din Grecia, în urma anunţului că vor fi organizate alegeri anticipate la 20 septembrie. Premierul demisionar Alexis Tsipras le cere grecilor să acorde un nou mandat partidului Syriza. De această dată, miza este obţinerea unei majorităţi solide care să permită partidului lui Tsipras să conducă patru ani, comentează Kathimerini, care arată că sondajele recente indică un avans al Syriza în faţa partidului Noua Democraţie. „În cadrul acestor alegeri, atât candidaţii cât şi votanţii se confruntă cu probleme reale, nu doar cu promisiuni. Ambele părţi trebuie să decidă care este calea cea mai rezonabilă, să se gândească la interesul comun şi nu doar la cel persoanal”, mai notează Kathimerini. Iar New York Times opinează că la alegerile din 20 septembrie nu pare probabil să câştige vreun partid majoritatea absolută, ceea ce va împiedica formarea unui guvern puternic care să implementeze programul convenit cu creditorii internaţionali.
Rămânem în vecinătatea Greciei şi aflăm din ziarul turc Zaman că Ankara a fost dată în judecată de gigantul energetic european OMV în legătură cu proiectul Nabucco. Mai exact, OMV susţine că Turcia a avut partea sa de vină în anularea proiectului şi că pierderile înregistrate de compania austriacă se ridică la 50 de milioane de euro. OMV a invocat faptul că după ce a sprijinit Nabucco pentru o perioadă îndelungată, Turcia şi-a schimbat poziţia şi s-a înţeles cu Rusia asupra proiectului „Turkish Stream”, mai arată Zaman.
Din Orientul Mijlociu aflăm că gruparea jihadistă Statul Islamic a început să bată dinari din aur, argint şi cupru pentru a înlocui dolarii, după cum relatează Bloomberg. Măsura urmăreşte eliberarea „de sub jugul sistemului financiar capitalist de sclavie reprezentat de o bucată de hârtie numită dolarul Rezervei Federale”, a anunţat gruparea ISIS într-o înregistrare video. Potrivit Bloomberg, decizia a fost considerată de analişti drept o parte a eforturilor grupării de a construi instituţiile unui stat funcţional.
(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)