Exodul populaţiei din zonele afectate de conflict din Orient afectează tot mai puternic bugetele naţionale ale statelor de destinaţie. De departe, Germania conduce în topul ţărilor care primesc imigranţi, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung şi precizează că în acest an, efortul bugetar va fi de 10 miliarde de euro. În contextul unui număr record de imigranţi, aproximativ 800.000 – după cum estimează guvernul federal de la Berlin – costurile vor fi de 4 ori mai mari decât în ultimii ani. Autorităţile germane au anunţat că anul trecut numărul solicitanţilor de azil a depăşit cu puţin 200.000, precizează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Doar în acest sfârşit de săptămână, mii de noi imigranţi au ajuns în Germania, indică în ediţia online NBCNews şi comentează că decizia cancelarului Angela Merkel de a oferi adăpost solicitanţilor de azil creează disensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare. Uniunea Social Creştină din blocul de centru-dreapta al cancelarului Merkel critică deschiderea graniţelor în timp ce Social-Democraţii, al treilea grup al coaliţiei, au cerut acordarea urgentă de ajutoare umanitare refugiaţilor, indică NBCNews în ediţia online.
Ca răspuns la criza imigranţilor, Papa Francisc a invitat ieri toate comunitățile catolice din Europa, începând cu cele două parohii ale Vaticanului, să primească fiecare câte o familie de refugiați. La Stampa din Italia relatează că după rugăciunea „Angelus”, Suveranul Pontif a lansat un apel, cerând ca „în numele tragediei zecilor de mii” de persoane care „fug de moarte din cauza războiului şi a foametei”, toate parohiile, comunităţile, mânăstirile şi sanctuarele din Europa să găzduiască o familie de refugiaţi.
Un alt fel de răspuns la criza refugiaţilor pare să vină din Marea Britanie, unde un sondaj de opinie indică în premieră o majoritate a celor care vor ca ţara să părăsească Uniunea Europeană. „În timp ce criza imigranţilor cuprinde continentul, 51% dintre britanici au răspuns cu NU întrebării dacă vor să rămână în Uniunea Europeană”, precizează Daily Mail. Publicaţia comentează că schimbarea este cu atât mai vizibilă cu cât în urmă cu numai două luni, 54% dintre britanici erau în favoarea rămânerii în forul comunitar. Sondajul mai evidenţiază o creştere a susţinerii publice pentru tăierea tuturor legăturilor cu Bruxelles-ul. The Independent mai calmează spiritele şi subliniază că politicienii vor avea reţineri în a se baza pe un sondaj, mai ales cu aşa cifre apropiate, însă rezultatul acestuia va trage un semnal de alarmă pe Downing Street înainte de referendumul promis de Cameron, care doreşte ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată.
Dacă centrul şi vestul Europei se află faţă în faţă cu o creştere rapidă a numărului refugiaţilor, Turcia se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului atentatelor produse de Partidul Muncitoresc din Kurdistan. Ziarul Hürriyet nu se mulţumeşte să contorizeze atacurile şi victimele ci ne explică şi de ce sunt vizate mai mereu poliţia şi armata. Citând un raport realizat de responsabili din domeniul securităţii, ziarul scrie că PKK încearcă să înlocuiască în mai multe oraşe forurile legitime de siguranţă cu propriile structuri. Gruparea armată şi-a înfiinţat echipe de informaţii şi securitate sau aşa-zise tribunale unde organizează procese şi exercită presiuni asupra cetăţenilor ca în momentul în care există probleme să nu apeleze la forţele legitime de ordine ci la strucuturile PKK, explică Hürriyet.
Două bombe datând din timpul celui de al Doilea Război Mondial au fost dezamorsate în Franţa, în localitatea Noisy-le-Sec iar a treia a fost detonată pe loc, anunţă Le Figaro. 8.000 de persoane au fost evacuate pentru a permite intervenţia. Le Parisien precizează că timp de mai multe ore, circulaţia rutieră şi feroviară a fost restricţionată în zonă.
Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR