Joi, 10 septembrie 2015, in cadrul Festivalului International „George Enescu“, Adrian Leonard Mociulschi (pian) si Nicolae Voiculet (nai) vor sustine, la Curtea de Arges, un concert in fata militarilor Batalionului 33 Vanatori de Munte „Posada“, recent revenit din Afganistan. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Ministerul Apararii Nationale. Muzicienii vor interpreta lucrari de George Enescu, J.S. Bach, W. A. Mozart si Ludwig van Beethoven.
Demersul comun al ICR si MAPN are ca premize ideea ca in actualul context international, cultura joaca un rol esential ca element pacificator, generator de identitate, ce ofera posibilitatea de dialog si de preventie a conflictelor, iar muzica se situeaza dincolo de religie sau nationalitate.
Recitalul constituie si un prilej de a rememora gestul emotionant al lui George Enescu, din urma cu aproape 100 de ani, de a canta pentru raniţii de pe frontul Primului Razboi Mondial. In 1916, timp de trei luni, Enescu a concertat, gratuit, in spitalele bucureştene şi din provincie, aducand bucurie şi alinare soldaţilor romani raniţi in cumplitele lupte ale primei conflagraţii mondiale. Anul 1917 il va gasi continuandu-şi seria de concerte de binefacere pentru raniţii şi orfanii de razboi.
Compozitor si scriitor, descendent al unei familii aristocratice poloneze naturalizate in Romania la inceputul secolului al XIX-lea, Adrian Leonard Mociulschi a absolvit Academia de Muzica din Bucureşti in 1997 (clasa academicianului Ştefan Niculescu) şi Institutul Teologic Romano-Catolic din Bucureşti in 2005 (unde a studiat filosofia cu academicianul Gheorghe Vladuţescu). Este Doctor in muzica, cu distincţia Cum Laude. Pentru meritele sale artistice i s-au decernat numeroase premii si distinctii internationale. A publicat, la Editura Curtea Veche, volumele Ştefan Niculescu: Poetica, matematica şi armonie muzicala (2010), Evul Mediu : Arhitectura şi Muzica (2011) si Arta si comunicare (2013). Bunicul sau, generalul Leonard Mociulschi, a luptat in cele doua razboaie mondiale, fiind rasplatit de guvernul francez cu ordinul Croix de Guerre si de guvernul regal cu Ordinul Steaua Romaniei, Coroana Romaniei in grad de cavaler, pentru contributia la reintregirea tarii. Batalionul 21 Vanatori de Munte ii astazi poarta numele.
Nicolae Voiculet, interpret, compozitor si dirijor, a urmat Liceul de Muzica „George Enescu“ si Academia Naţionala de Muzica, unde l-a avut ca maestru pe Gheorghe Zamfir. Abordeaza genuri muzicale variate, de la folclor, muzica clasica, muzica sacra la jazz, muzica contemporana si pop. A concertat pe scene de prestigiu din intreaga lume, fiind ovationat in Franta, Spania, Republica Ceha, Germania, Austria, Ungaria, Marea Britanie, SUA, Japonia, Thailanda si Italia. Nicolae Voiculeţ a infiinţat, in 1993, la Chicago, prima şcoala de nai din Statele Unite. A susţinut mai multe concerte caritabile, printre care unele pentru victimele uraganului Katrina si pentru supravieţuitorii cutremurului din Japonia. A fost decorat cu distincţia Meritul Cultural al Romaniei in Grad de Cavaler.