Procurorii români anticorupţie au început o anchetă penală împotriva primarului capitalei Bucureşti sub suspiciunea de luare de mită, au anunţat aceştia duminică, cel mai nou caz dintr-o serie de investigaţii la nivel înalt în acest stat al Uniunii Europene.
România este unul dintre cele mai corupte state ale UE şi, în consecinţă, unul dintre cele mai puţin dezvoltate, însă o campanie împotriva corupţiei la nivel înalt le-a adus procurorilor laude de la Bruxelles şi de la investitorii străini.
Procurorii au afirmat că Sorin Oprescu făcea parte dintr-un grup de funcţionari publici din cadrul municipalităţii Bucureştilor care acordau contracte publice companiilor în schimbul restituirii unei părţi a profitului sub formă de mită.
„Companiile îşi păstrau între 30 şi 33% din profitul brut, iar restul era dat ca mită angajaţilor primarului Bucureştilor, 10% din valoarea contractelor fiind cerută de către acuzatul Sorin Oprescu”, au precizat procurorii într-un comunicat.
În numele clientului său, avocatul lui a negat orice ilegalitate.
Oprescu, un medic de 63 de ani care este la al doilea mandat de primar, a fost prins în timp ce primea o mită de 25.000 de euro (28.000 dolari), reprezentând o primă tranşă dintr-un total de 60.000 de euro pe care este acuzat că i-a cerut de la nişte persoane nenumite, care deveniseră informatori ai procurorilor, se afirmă în comunicat.
Procurorii au anunţat că în noaptea de sâmbătă l-au arestat pe Oprescu pentru 24 de ore şi că vor cere instanţei prelungirea mandatului de arestare pe o perioadă de 30 zile pentru finalizarea investigaţiei.
Un mare număr de cazuri de corupţie descoperite în ultimii ani au arătat că primari, consilieri municipali, parlamentari şi miniştri au favorizat anumite companii la acordarea contractelor publice, solicitând ca mită un procent din valoarea contractelor.
Numai în Bucureşti, primarul sectorului cinci, Marian Vanghelie, şi primarul sectorului unu, Andrei Chiliman, au fost puşi sub urmărire mai devreme în cursul acestui an pentru primirea de mite care totalizează zeci de milioane de euro.
Articol de Luiza Ilie
Traducere: Andrei Suba
REUTERS (Marea Britanie), 6 septembrie 2015