Declaraţia comisarului Corina Creţu vine după ce cancelarul austriac a propus reducerea accesului la fondurile europene pentru statele care refuză cotele obligatorii de refugiaţi. O reacţie a venit şi de la Bucureşti, unde Ministerul de Externe a precizat că un stat membru al Uniunii Europene nu poate fi penalizat pentru că, din motive obiective, nu are capacitatea de a primi şi integra un număr impus de migranţi. Este de aşteptat ca România, alături de Cehia, Slovacia şi Ungaria să respingă la reuniunea de astăzi de la Bruxelles stabilirea acestor cote obligatorii. Poziţia autorităţilor de la Bucureşti va fi prezentată de vicepremierul Gabriel Oprea.
Gabriel Oprea: Am un mandat foarte clar din partea preşedintelui Klaus Iohannis, din partea premierului României, Victor Ponta, pe care îl voi spune acolo cu modestie, dar şi cu demnitate. România îşi respectă angajamentele iniţiale de a primi 1.785 de migranţi. Atât este capacitatea în momentul de faţă a statului român şi bineînţeles de a vota împotriva cotelor obligatorii.
Realizator: Reuniunea extraordinară de astăzi presupune două paliere pentru ca propunerea cotelor obligatorii să fie adoptată, respectiv ca 16 din cele 28 de state membre să fie favorabile, iar al doilea nivel ţine cont de puterea votului, şi anume ca propunerea să fie sprijinită de un număr de state membre care să reprezinte cel puţin 65% din totalul populaţiei UE. Dacă miniştrii de interne nu vor ajunge la o decizie, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk a anunţat deja că va convoca un summit de urgenţă al Uniunii chiar în această lună.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 septembrie