O bunătate de prăjitură! Blatul fraged plus prunele dulci-acrișoare și bezeaua crocantă la exterior și pufoasă în interior… o nebunie.
250 grame făină
jumătate de plic de praf de copt
4 gălbenușuri
150 grame unt
Bezeaua
150 grame zahăr
4 albușuri
Plus 500 grame de prune
Făina și praful de copt se cern prin sită, ca să nu rămână cocoloașe. Untul se freacă separat cu zahărul și se amestecă cu gălbenușurile, apoi se toarnă compoziția peste făină. Se amestecă cu mâna până când se obține un aluat elastic, care nu se lipește. Aluatul se întinde într-o tavă unsă cu unt și dată cu făină-se presează bine cu degetele sau cu ajutorul unui sucitor, ca să acopere toată tava. Se dă la cuptor la foc mediu.
între timp se scot sâmburii prunelor și se desfac prunele în jumătăți,
Bezeaua se prepară astfel: albușurile se bat spumă tare, apoi se adaugă cele 150 g de zahăr și se mai bate amestecul bine cu mixerul până se dizolvă zahărul și crema devine consistentă și lucioasă.
Când aluatul este aproape copt, se pun jumătățile de prună deasupra și se toarnă crema de bezea. Se lasă la foc mic încă maxim 5 minute, apoi se stinge focul și se lasă prăjitura în cuptor până când bezeaua devine crocantă deasupra.
Daniela Sîrbu