Venirea la Bucureşti a noului ambasador al SUA la Bucureşti intervine cu câteva zile înaintea vizitei în SUA a preşedintelui Iohannis şi, în acelaşi an, în care Baza de la Deveselu devine operaţională. Corespondentul nostru la Washington, Doina Saiciuc, a urmărit traseul parcurs de ambasadorul Hans Klemm de la nominalizarea sa de către preşedintele Barack Obama pe 5 martie.
Reporter: Secretarul de stat, însuşi, John Kerry, a prezidat, la 16 septembrie, ceremonia de depunere a jurământului ca ambasador al Statelor Unite în România a lui Hans Klemm, fapt pe care domnul Klemm l-a salutat ca pe o extraordinară onoare. Agenda ambasadorului Klemm, aşa cum a expus-o la Departamentul de Stat, ca şi anterior, în iulie, în faţa Senatului american, este aceea de consolida parteneriatul de securitate bilaterală şi alianţa cu NATO, ca şi aceea de a consolida sprijinul american pentru eforturile României de reformă a guvernării şi de aderare la statul de drept. Ambasadorul Klemm a sosit la Bucureşti în 20 septembrie, în aceeaşi zi în care Ambasada Statelor Unite la Bucureşti publica pe site-ul său un comunicat în care se spune: „Ambasada Statelor Unite recunoaşte rolul important pe care instituţii independente ale statului de drept le joacă într-o democraţie sănătoasă. Este responsabilitatea tuturor actorilor statului şi a instituţiilor să respecte şi să protejeze această independenţă”.
Cu câteva zile înainte, la Departamentul de Stat, ambasadorul Klemm spunea că România a pus pe picioare entităţi judiciare şi legale, puternice şi independente, care au investigat, au pus sub acuzare şi au condamnat mulţi oficiali de nivel local şi naţional. Domnul Klemm, reamintesc, are o istorie întreagă de expertiză în statul de drept şi de luptă împotriva corupţiei. Timp de doi ani de zile, între 2010-2012, Hans Klemm a cordonat Biroul pentru statul de drept şi aplicarea legii la Kabul, în Afganistan, poziţie din care l-a consiliat pe ministrul afgan al justiţiei în ceea ce numea a doua cea mai coruptă ţară din lume. Pe de altă parte, în aceeaşi ceremonie de la Departamentul de Stat, ambasadorul Klemm remarca că România este un aliat de nădejde în cadrul NATO şi un contributor semnificativ la pacea şi securitatea internaţională. El a subliniat sacrificiul militarilor români în Afganistan şi Irak, ca şi faptul că România găzduieşte partea sistemului antirachetă american. România a fost cu fermitate alături de Statele Unite în răspunsul faţă de agresiunea Rusiei în regiune. Şi în audierile de confirmare din iulie în Senatul american, Hans Klemm a afirmat că România joacă un rol cheie în asigurarea prosperităţii în sud-estul Europei.
Hans Klemm: România are un rol cheie de jucat în asigurarea prosperităţii sud-estului Europei. Pentru a reuşi aceasta România trebuie să sprijine cooperarea energetică regională. Spre deosebire de vecinii săi, din fericire România nu este vulnerabilă la presiunile energetice ale Rusiei. Încurajăm România să investească în infrastructura sa energetică, pentru a fi parte a soluţiei europene de diversificare a resurselor energetice. Administraţia americană apreciază prin vocea ambasadorului Klemm faptul că România este lider în sectorul tehnologiei informatice, ceea ce atrage un număr crescând de firme americane care doresc să investeasă în ţara noastră.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 septembrie