În cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului VIENNA DESIGN WEEK, Institutul Cultural Român aduce în prim-plan două concepte expoziţionale inspirate de meşteşugurile din Delta Dunării: PLUG TO NATURE şi DELTACRAFT design + meșteșug. Expoziţiile pot fi vizitate la sediul Institutului Cultural Român de la Viena în perioada 25 septembrie – 4 octombrie, zilnic între orele 10.00 şi 19.00. Vernisajul oficial este programat pe 27 septembrie, ora 18.00, în prezenţa autorilor proiectelor. Invitatul special al serii este Ivan Patzaichin, care va prezenta alături de Teodor Frolu, partener al brandului PATZAIKIN şi vicepreședinte al asociaţiei, proiectele de dezvoltare durabilă de interes local și regional.
Expoziţia PLUG TO NATURE este concepută sub forma unei instalații de obiecte și surse inspiraționale marca PATZAIKIN. Povestea PATZAIKIN şi a semnăturii sale distincte s-a născut în 2011 cu scopul de a reevalua şi extinde rolul tradiţiilor meşteşugăreşti în practicile design-ului local. De la lansare, brandul s-a afirmat prin profilul avangardist, unic și inovator, prin accentele experimentale inspirate de tradiţiile culturale și meșteșugărești ale comunităţilor de pescari din Delta Dunării și de povestea de succes a multiplului campion olimpic şi mondial Ivan Patzaichin. PATZAIKIN explorează designul ca pe o modalitate de a genera noi valori definite prin dialogul dintre artefact și orizontul imaginar și social al Deltei Dunării, împărtășindu-i istoriile într-un mod diferit: printr-o piesă de îmbrăcăminte / un obiect de decor / un accesoriu.
Oláh Gyárfás este designerul din spatele proiectului PATZAIKIN. Educat în Timișoara și Budapesta, creațiile sale sunt marcate de jocul nonşalant dintre diferitele materiale şi texturi, de detaliile aproape imperceptibile ale designului și de tăietura sculpturală a liniei. În urma cercetărilor sale în spațiul Deltei Dunării, Oláh Gyárfás preia teme, texturi și culori locale pentru a le transpune și reinterpreta în serii limitate de obiecte de decor, piese utilitare pentru masă sau creații vestimentare. Instalația de obiecte de design prezentată la ICR Viena pune în valoare temele / reperele centrale ale designului PATZAIKIN, expunând privitorul la un nou tip de experiență vizuală rezultată din întâlnirea cu peisajul simbolic și uman al Deltei Dunării.
Instalația PLUG TO NATURE este asemeni unui laborator unde sursele colecțiilor PATZAIKIN fuzionează și completează și unde putem observa fie detaliile augmentate și tăieturile asimetrice ale pieselor vestimentare sau siluetele geometrice ale obiectelor de ceramică, acoperite de albastrul lipovenesc și de motivele grafice locale, fie filmicul reținut al fotografiilor artistului Nicu Ilfoveanu sau simplitatea formelor unei pagăi sau a unei canotci.
Colecția de obiect DELTACRAFT design + meșteșug este prezentată în premieră absolută. DELTACRAFT este un proiect de cercetare care reuneşte designul românesc progresiv și meșteșugurile din zona Delta Dunării. Zece meșteșugari din această zonă – Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina) au lucrat cot la cot cu designerii Ana Botezatu, Emese Pop, Ciprian Manda și curatorii și fondatorii KraftMade, Marlene Stanciu și Mihai Sibianu. Expoziţia prezentată la sediul ICR Viena cuprinde o colecție de obiecte conceptuale și utilitare de design interior, inspirate din viața locală a Deltei Dunării și Dobrogea de Sud, realizate cu tehnici tradiționale. Lansarea oficială a colecției DELTACRAFT design + meșteșug va fi în prezența curatorilor Marlene Stanciu și Mihai Sibianu, a designerilor Emese Pop și Ciprian Manda, a meșterului pietrar Costel Moise, a coordonatorilor de proiect Loredana Pană și Oana Neneciu și a președintelui Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Costel Popa.
Colecţia DELTACRAFT design + meșteșug este o reprezentare simbolică a separării magico-religioase a sacrului de profan. Obiectele funcţionează ca suport pentru tehnicile și abilităţile meșteșugărești din Delta Dunării, precum și pentru materia primă din această zonă. Ele sunt ilustrative pentru resursele naturale locale, procurarea hranei și puterea comunitară, memoria locului și transferul de înţelepciune.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ Tulcea (ICEM) și-au propus aducerea meșteșugurilor deltaice în designul de obiect contemporan, un proiect destinat pe de o parte găsirii de soluţii sustenabile pentru integrarea pe piaţă a unor meșteșugari din această regiune, iar pe de alta de a evidenţia unicitatea ţinutului apelor Dunării prin apel la istorie și cultură, memorie și simţuri. Acest proiect este finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
Preview al proiectului aici.
VIENNA DESIGN WEEK este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa şi aduce laolaltă atât specialişti din domeniu precum şi public larg, invitat să descopere şi în acest an peste 150 de evenimente: expoziţii, workshop-uri, proiecte participative, conferinţe şi tururi ghidate. Festivalul se remarcă prin caracterul său inovator, designul contemporan fiind abordat într-o manieră interdisciplinară. Sunt prezentate proiecte naţionale şi internaţionale din domeniile: arhitectură, design grafic, de produs, industrial şi design social. De asemenea, festivalul creează o platformă de dialog între reprezentanţii industriei creative şi artiştii participanţi. O altă componentă importantă a festivalului o reprezintă axarea pe cooperarea cu reprezentanţi ai industriei creative din Europa Centrală şi de Est. În acest sens, patru membri ai clusterului EUNIC Austria participă cu proiecte în festival: Institutul Cultural Român de la Viena, Institutul Francez de la Viena, Institutul Cultural Slovac şi Institutul Balassi – Collegium Hungaricum Viena. Organizatorii au ales Franta ca ţară invitată de onoare a ediției 2015. Mai multe evenimente speciale sunt dedicate scenei de design franceze, cu susţinerea Ambasadei Republicii Franceze în Austria şi a Institutului Francez de la Viena.