Restricţionarea traficului la frontiere între statele europene pare să devină o modă, după ce Ungaria a dat tonul în ceea ce priveşte amplasarea de garduri de sârmă la graniţele cu vecinii. Cel mai recent exemplu în acest sens este disputa apărută între Serbia şi Croaţia şi interdicţiile reciproce privind traficul rutier, având ca scop declarat limitarea numărului de refugiaţi în tranzit către statele vest europene, după cum notează agenţia de presă BETA. Disputele privind relocarea imigranţilor nu duc nicăieri, a afirmat cancelarul german Angela Merkel, după summitul de miercuri şi a propus o soluţie permanentă privind distribuirea refugiaţilor. „Beneficiile fenomenului imigraţiei sunt mai mari decât riscurile, trebuie să identificăm aceste oportunităţi şi să le folosim”, a afirmat Angela Merkel, citată de Daily Mail. Noi semnale vin din partea Turciei, care pe de o parte a întors din drum un grup important de refugiaţi sirieni aflaţi la Edirne care încercau să treacă în Grecia, după cum anunţă ziarul Zaman, şi pe de altă parte a transmis mesajul că ar putea bloca afluxul de refugiaţi către Europa în schimbul relaxării regimului de vize pentru cetăţenii turci.
Semnalele Ankarei vin în contextul în care Turcia a primit deja peste două milioane de refugiaţi iar situaţia din Siria nu pare să se îmbunătăţească. Pe lângă confruntările deja cunoscute între regimul de la Damasc, opoziţie şi gruparea ISIS, situaţia din Siria se complică în urma implicării tot mai active a Rusiei. Sub titlul „Jocul de şah al lui Putin în Siria îl obligă pe Obama să recalculeze”, Bloomberg comentează – cităm – că „Rusia varsă într-un colţ de Sirie forţe şi tehnică militară în faţa cărora preşedintele american trebuie să ajusteze strategia”. Publicaţia comentează că Moscova „urmăreşte să îşi consolideze singurul avanpost militar în Orientul Mijlociu”, pregătindu-se să lanseze unilateral atacuri aeriene împotriva Statului Islamic în cazul în care SUA îi resping propunerea de a-şi uni forţele. Interfax însă informează că purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a negat că ar fi văzut vreun document care să ateste că șeful statului ar intenționa să solicite parlamentului autorizarea utilizării forțelor armatei ruse în Siria.
Într-un context dominat de tensiuni şi conflicte, un mesaj de pace şi toleranţă vine din partea papei Francisc, care a lansat în Statele Unite un apel la blocarea comerţului cu arme, reducerea decalajului dintre bogați și săraci şi „ascultarea strigătelor imigranților care bat la ușa Statelor Unite”, după cum remarcă Il Messaggero. Publicaţia italiană aminteşte că papa Francisc este primul suveran pontif care trece pragul Capitoliului şi se adresează Congresului american.
Dacă mesajul papei Francisc a fost urmărit cu atenţie de creştinii din toate ţările, lumea musulmană s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare pentru a marca cel mai important eveniment religios islamic, Sărbătoarea Sacrificiului. Însă evenimentul a fost umbrit, după cum notează publicaţia turcă Haberturk, de un tragic eveniment petrecut în Arabia Saudită în timpul pelerinajului la Mecca. 717 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte peste 800 au fost rănite în oraşul Mina, în timpul ceremoniei de „lapidare a diavolului”. Sute de persoane s-au sufocat sau au căzut de pe un pod în timpul ceremoniei, aminteşte Zaman.
Presa internaţională menţine în centrul atenţiei şi scandalul în care este implicat producătorul european de automobile Volkswagen, acuzat că a montat pe milioane de maşini un sistem ce „înşela” testele legate de emisia de noxe. După demisia directorului executiv al companiei, conducerea a fost preluată de şeful grupului Porsche, scrie The Telegraph, iar The Guardian anunţă că autorităţile britanice vor reface testele automobilelor vândute de grupul Volkswagen după ce posesorii acestora au început să dea în judecată firma pentru că au fost păcăliţi. După ce alţi producători germani precum Audi şi BMW au fost acuzaţi că ar fi măsluit testele, scandalul ia amploare şi în Spania, unde un subsidiar al grupului Volkswagen, Seat, este acuzat de aceleaşi practici. Potrivit El Pais, conducerea Seat a admis că a echipat unele automobile cu motorul identificat a avea probleme însă nu a precizat numărul unităţilor vândute.
(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)