Finanţarea programelor transfrontaliere nu poate rezolva problemele existente, dintre care multe sunt legate de legislaţie şi de guvernare, a afirmat astăzi Charlina Vitcheva, director în cadrul Direcţiei de Politică Regională a Comisiei Europene. Ea a vizitat, la Giurgiu, două proiecte finanţate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.
Charlina Vitcheva: „Interreg este un cadru de cooperare transfrontalieră în Europa şi oamenii şi-au dat seama cât de important este să cooperăm, să rezolvăm împreună provocările comune. S-a putut vedea potenţialul existent care poate fi deblocat cu astfel de proiecte de cooperare. Multe din programele transfrontaliere se referă la mediu şi resursele naturale şi suntem aici în cadrul unuia dintre proiectele pentru conservarea resurselor naturale, dar şi cum să controlăm natura când se dezlănţuie, pentru că apa, natura nu cunosc graniţe administrative şi cea mai bună modalitate de a le soluţiona este să lucrăm împreună.
Realizator: Oficialul eurpean a reamintit, în context, consultarea publică lansată recent de comisarul european Corina Creţu menită să identifice obstacolele care blochează cooperarea şi să ofere soluţii pentru rezolvarea problemelor. Cooperarea transfrontalieră presupune colaborarea între regiuni de graniţă din state vecine, prin intermediul unor proiecte gestionate şi administrate în comun, în domenii precum: mediul, educaţia, dezvoltarea teritorială, transporturile, infrastructura de frontieră, resursele umane”.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 octombrie)