Agricultura ecologică poate oferi o producţie mai mare cu 30% la hectar faţă de cea comercială, este mai rezistentă la schimbările climatice şi dăunători, oferind beneficii pentru fermieri şi comunităţile rurale. Astăzi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Alimentaţiei, reprezentanţii Asociaţiei Greenpeace au susţinut necesitatea realizării unor producţii alimentare şi recolte bazate pe susţinerea şi respectarea biodiversităţii, fără utilizarea de îngrăşăminte sau pesticide chimice. Directorul Greenpeace Romania, Marina Barbălată, despre cum pot fi ajutaţi fermierii să practice acest tip de agricultură.
Marina Barbălată: Trebuie să-i ajutăm să pună aceste produse pe piaţă şi să-i ajutăm prin asociaţii pentru a creşte puterea lor, pentru a putea face concurenţă celor industrializaţi. Evident, este un proces care va dura, nu o să trecem peste noapte de la acest proces industrializat la un proces total eco, dar practic vrem să începe să sprijinim fermierii, să lucrăm cu ei, să vorbim despre asociaţii de producători în sistem eco sau de mici cooperative ţărăneşti cu principii ecologice care să poată să răzbească în acest sistem.
Potrivit raportului Greenpeace, 30% din hrana produsă pe plan mondial este risipită, în timp ce un miliard de oameni suferă de foame.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 octombrie