Un cristal de zirconiu descoperit în vestul Australiei ar putea conţine dovada apariţiei vieţii pe Pământ în urmă cu 4,1 miliarde de ani, cu aproape 300 de milioane de ani mai devreme decât se estimase, potrivit unei echipe de cercetători americani.
Savanţi de la universităţile Stanford şi California au declarat că în zona Jack Hills din Australia au fost descoperite în jur de 10.000 de cristale de zirconiu cu o vechime de miliarde de ani. Unul dintre acestea conţine un sediment de carbon a cărui o vârstă a fost estimată la 4,1 miliarde de ani, cu o marjă de eroare de circa 10 milioane de ani.
„Existenţa acestui sediment încastrat perfect într-un cristal fără fisuri demonstrează că nu este rezultatul unei contaminări din procese geologice mai recente şi ar putea constitui dovada apariţiei vieţii pe Terra acum 4.1 miliarde de ani”, se afirmă într-o lucrare publicată ieri de echipa de cercetători în jurnalul Academiei Americane de Ştiinţe.
Pentru a stabili originea vieţii pe Pământ, oamenii de ştiinţă s-au folosit până acum de fosile ale organismelor unicelulare, care indicau că începuturile s-ar situa acum 3.8 miliarde de ani. Oamenii se presupune că ar fi apărut acum 200.000 de ani.
Sursa: NewsDaily.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă