Demonstraţie reuşită a capacităţilor antirachetă din Europa. Armatele aliate au efectuat primul test de interceptare a unei rachete balistice. Forţele navale americane au difuzat imagini de la evenimentul produs în largul coastelor scoţiene, care are legătură directă cu baza noastră de la Deveselu.
Reporter: Testul a fost urmărit direct de oficiali militari de pe o navă aparţinând Flotei a VI-a americane. La test au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie. A fost pentru prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile 3, similar celui care va fi instalat în baza de la Deveselu, a fost lansat dintr-un poligon din afara SUA. A fost simulată şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa. Un vas olandez a urmărit ţinta şi a transmis date către distrugătorul USS Ross o navă tip Aegis a forţelor americane. A fost prezentă în această vară şi în Marea Neagră. Atunci a fost survolată la 500 de metri de un bombardier rus. Potrivit Reuters, testul de acum a avut loc în contextul în care Rusia foloseşte rachete de croazieră împotriva grupării ISIS în Siria.
Amiral Mark Ferguson – comandantul Forţelor Navale ale SUA: Acest exerciţiu demonstrează angajamentul SUA pentru apărarea Europei prin navele Aegis şi unitatea noastră terestră din România, precum şi acţiunea profesionistă a marinarilor aliaţi.
Bogdan Aurescu: Operaţionalizarea sistemului în această fază a lui înseamnă mai multă siguranţă pentru România, mai multă acoperire a sistemului pentru teritoriile, populaţiile şi armatele statelor aliate din Europa şi, până la urmă, înseamnă mai multă securitate pentru NATO în ansamblul său.
Reporter: Sistemul Aegis instalat pe nave militare sau pe platforme maritime are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune. Spania găzduieşte patru nave americane, iar Turcia un radar terestru antirachetă. România va avea sistemul Aegis Ashore operaţional în acest an, iar Polonia în 2018.
TVR 1 – 21 octombrie