Alimentaţia reprezintă un factor cheie în viaţa tuturor oamenilor, obiceiurile alimentare fiind cele care marchează stilul de viaţă al fiecărei persoane, în special al vârstnicilor. Proprietăţile unei diete sănătoase pot fi aplicate tuturor sectoarelor populaţiei, deşi dieta are o deosebită relevanţă pentru persoanele de vârsta a treia, ca urmare a vulnerabilităţilor şi diverselor patologii. În acest sens, este esenţială o alimentaţie echilibrată şi acordarea de atenţie proporţiilor nutrienţilor generali din care trebuie să fie formată. O astfel de dietă trebuie să cuprindă: hidraţi de carbon (în proporţie de 60%, pentru a recupera consmul de energie), grăsimi (procentul poate ajunge până la 30%, fiind benefică reducerea grăsimilor de origine animală şi înlocuirea lor cu cele de orgine vegetală), proteine (un 15% este proporţia adecvată pentru a exista un echilibru între macronutrienţi), fibre (esenţiale pentru a menţine tranzitul intestinal şi a regla glicemia şi colesterolul). Totodată, alţi factori sunt la fel de importanţi: realizarea de activităţi fizice moderate, consumul unei cantităţi optime de apă, medicaţia necesară şi afecţiunea celor care-i înconjoară.
www.abc.es – 23 octombrie